Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance Vs. Digibyte – CZ ”Yalancı Bir Sahtekar”

Binance tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan ve bütün listeleme ücretlerinin hayır kurumlarına bağışlanacağı belirtilen bildirinin ardından, başta Digibyte kurucusu olmak üzere bazı kişilerden borsaya bir takım eleştiriler yöneltildi. Digibyte kurucusu Jared Tate, piyasa hacmine göre dünyanın en büyük kripto para borsasının yeni içsel ”hayır kurumu” departmanının meşruluğuna dair sorular yöneltti.

Jared Tate yaptığı açıklamada Binance’in aldığı ”rüşvetleri” veya ”listeleme ücretlerini” yeni üretiği içsel ”Hayır Kurumuna” bağışlayacağını açıkladığını vurgulayıp, bu kurumun Pump ve Dump departmanının bir alt katında, ”Wash Trading” ekibinin ise hemen yanında olacağını tahmin ettiğini söyleyerek borsaya karşı ağır ithamlarda bulundu.

Söz konusu tweet’e cevap veren Binance CEO’su CZ ise, halka açık olarak hiçbir koine iyi veya kötü yorum yapmak istemediklerini ancak bazı projelerinin kendilerine hiçbir seçim şansı bırakmadığını vurguladı. Daha sonra da DGB listelemesi için yardım etmeye çalışan insanlar için üzüldüğünü, ama suçlanacak kişinin kendileri olmadığını ifade etti.

Olay Nasıl Başladı?

Tate’in olayı anlatmak için attığı gönderisine göre, olay bir yıl önce DigiByte’ın (DGB) Binance ”listeleme ücretini” reddetmesi ile başladı. Söz konusu listeleme ücretleri her zaman tartışmaların odağı olmuştu ve Christopher Franko’nu geçtiğimiz Ağustos ayında kanıtlarıyla birlikte aktardığına göre, borsa 2.6 milyon dolara kadar ücret talebinde bulunabiliyor.


Ancak DigiByte söz konusu ücreti ödemek yerine kripto para topluluğuna yararlı bir şeyler yapmak istiyor. Bir sene önce geçen bu olayın orada kalması gerekirken, ta bugünlere kadar olaşan tartışmalara yol açıyor.


Jared’in gönderisine göre Binance CEO’su CZ daha sonra kendisine DM üzerinden ulaşarak açıkça özür talep ediyor ve daha sonra bir kaç aylık değerlendirme sürecinden sonra projeye bir şans verebileceklerini belirtiyor.


Daha sonra asla ”onunla” konuşmadım veya iletişime geçmedim açıklaması yapan CZ’nin kendisine attığı DM’yi göstererek, Changpeng’i ”yalancı bir sahtekar olmakla” suçlayan Jared, sözlerini burada da noktalamıyor.


2017 yılındaki yazışmaları da ortaya çıkaran Jared, borsa yetkililerinden birisinin ”bütçeniz nedir :)” sorusuna ve daha sonra gelen cevaptaki ”biraz fazla ücret alıyoruz :)” yanıtına dikkat çekmekte.


Jared tweetlerinin sonuna doğru 2017 sonbaharı ile 2018’in başlarında bir çok sahtekar ICO projesinin sadece Binance pump ve dump şeması için platforma eklendiğini ve bunların detaylı analizini paylaştı.


Bunun yanı sıra 2017 yılının sonlarına doğru DGB topluluğunun bir kaç üyesi de WeChat gruplarında Zhao’nun itibarını sarsmak isteyen Çinli ajanlar olarak suçlamalara maruz kaldı. Digibyte Binance tarafından yapılan bir kaç Twitter anketini kazanmasına rağmen yine de Binance üzerinde listelenmemişti.

Dahası Gelecek

Görünüşe göre Zhao olayın henüz bitmediğini düşünüyor. CZ dün attığı bir tweet ile Binance platformundan dört adet tokenin delist edildiğini duyurmanın yanı sıra, ”daha fazla ‘eleştirel’ yorumların gelmesini beklediğini” vurguladı.”


Görünüşe göre iki tarafın da kendine göre haklı sebepleri var ancak borsaların listeleme ‘ücretleri’ özellikle 2018 yılı boyunca bir çok proje tarafından dert yanılan bir konu oldu. Yine de ilerleyen günlerde ne gibi sonuçların çıkacağını görmek mümkün değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment