Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’ten Tüm FUD’lara Dair Detaylı Makale: 2 Günde 6 Milyar Dolar! “Testi Geçtik”

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, isimli bir makalesin geçtiğimiz günlerde yaşanan olayların perde arkasını gözler önüne seren bir makale paylaştı.

Binance, FTX iflasından bu yana borsanın üzerine atılan suçlamalar ve olumsuz haberler hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Bir süredir peş peşe gelen olumsuz haberlere “FUD ile yüzleşmek” isimli makale ile tek seferde cevap vermeyi amaçlayan Binance ekibi, “stres testini geçtikten sonra daha fazla kullanıcının güvenini kazanacağız” ifadelerinde bulundu. Makalede, son günlerin en çok merak edilen 7 sorusu ayrıntılarıyla yanıtlandı.

USDC para çekme işlemleri durduruldu, ne yaşandı?

Binance, 5 Eylül 2022’de kullanıcıların USDC, USDP ve TUSD stablecoinleri bakiyesinin ve yeni yatırımlarının otomatik olarak 1:1 oranında BUSD‘ye dönüştürüleceğini, yani USDC’nin Binance platformunda tutulmayacağını duyurmuştu. Borsa tarafından yapılan açıklamada bu durumla bağlantılı olarak geçtiğimiz günlerde USDC çekimlerinde yaşanan aksaklığa,  “PAX/BUSD ve USDC arasındaki önceki dönüştürmenin New York‘taki bir bankadaki ABD doları hesabı üzerinden yapılması gerektiği” ve bunun da yalnızca bankanın çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilebildiği için dönüştürmede gecikmeye neden olduğu yönünde cevap verildi.

Borsa ayrıca ısrarla USDC çekimlerinin durduğu esnada diğer bütün kripto para işlemlerinin devam ettiğini belirtti.

Binance’te tüm kullanıcıları rezervleri her an çekilebilecek kadar güvende mi?

Binance tarafından sunulan rezerv ispatına göre kullanıcıların varlıkları 1:1 oranında garanti altına alınmıştır. Her ne kadar denetim şirtketi Mazars Binance rezervlerini onaylama konusunda geri adım atmış olsa da şirketin bu konudaki şeffaflık raporları ifade edilenlere göre devam edecek. Binance bu başlık altındaki açıklamasında, “7/24 para çekme hizmetimiz kesintisiz çalışmaktadır, kullanıcıların herhangi bir endişeleri varsa, varlıklarını istedikleri zaman geri çekebilirler.” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca 12-14 Aralık tarihlerinde borsadan 6 milyar dolarlık çıkış yaşandığını belirten ekip, “bu testi başarıyla geçtik” ifadelerini kullandı. Daha önce açıklandığı üzere Binance’in gelirlerinin yüzde 90’ı işlem ücretlerinden sağlanıyor. Borsa, 2018‘deki kuruluş tarihinden bu yana yatırım getirisini %2100 artırdı ve yönetilen toplam varlık 7.5 milyar dolara ulaştı.

Mazars neden Binance’e hizmet vermeyi durdurdu?

Binance, bu noktada Mazars’ın hizmetlerinin sadece kendilerine karşı değil, tüm kripto para piyasasına karşı durdurulduğunun altını çizdi. Binance bu konuda henüz yeni bir denetim firmasıyla anlaşmadı. Blokzinciri üzerinde doğrulama işlemlerinin yeni bir alan olduğunu belirten Binance, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

Kripto paralar için kurumsal rezervlerin on-chain doğrulanması çok yeni bir alandır. Şu anda, kripto para şirketleri için doğrulama hizmetleri sağlamak isteyen kurumlarla aktif olarak iletişim halindeyiz ve en son gelişmeleri yakında sizinle paylaşacağız.

Neden sadece Bitcoin rezervlerinin doğrulaması başlatıldı?

Bitcoin doğrulamasını ilk ve en öncelikli adım olarak lanse eden borsa, bu ilk adımın netleşmesinin ardından diğer öncelikli kriptoların rezerv kanıtını da en kısa sürede sunacağını belirtti.

BTC’yi bir başlangıç ​​noktası olarak kullanacağız. Aynı zamanda, gelecekte diğer para birimlerinin ve ağ işlevlerinin başlatılması ve iyileştirilmesi için bir temel olarak kullanıcı geri bildirimlerini toplamaya devam edeceğiz. Ayrıca zk-SNARK’lar gibi ek teknik çözümler sağlayarak kullanıcılara daha fazla garanti sunacağız ve mali sağlığımızı daha da kanıtlayacağız.

“Binance Finansal Kara Kutu” ile ilgili iddialar ne ifade ediyor?

Binance’in kamuya açık bir şirket olmadığını ve bu yüzden mali durumunu açıklama zorunluluğunun yasal olarak bulunmadığını belirten makalede, özel bir şirket olarak kalacakları, mali durumlarının yeterli olduğu ve bu aşamada halka açılma planlarının olmadığı belirtildi.

Faaliyet gösterdiğimiz birçok yetki alanında, yerel düzenleyicilerin gerektirdiği şekilde operasyonel ve finansal bilgileri paylaştık veya paylaşıyoruz. Yukarıda belirtildiği gibi Binance’in sermaye yapısı borçsuzdur ve işlem ücretleri ve yatırım yoluyla kazanılan fonlar, günlük işlemleri tamamen karşılayabilir niteliktedir. Varlıklar tamamen ayrılmıştır ve herhangi bir zimmete para geçirme söz konusu değildir.

“ABD Adalet Bakanlığı Binance hakkında soruşturma başlattı” ne kadar doğru?

Bu başlık hakkındaki açıklamasında medyanın bu tarz “tıklama almak için” haberleri sevdiğini belirten Binance ekibi, “yılda birkaç kez benzer haberler oluyor” dedi. Rapordaki “iç anlaşmazlıklar” ve “mahkeme dışı olası çözüm” gibi bazı açıklamalarda belirsizliğin olduğunu ifade eden Binance, bazı okuyucuların ve analistlerin sadece manşete odaklandığının altını çizdi:

Şu gerçekleri unutmamız gerekiyor: İlk olarak, Binance dünyadaki en fazla uyumluluk onayına/lisansına sahip bir borsadır. İkincisi, Binance suçla mücadeleye en çok para harcayan borsadır. Yalnızca bu yıl güvenlik ve araştırma ekibimizi %500 büyüttük.

FTX’i Binance mi yok etti?

Binance tarafından yayınlanan makalede bu sorunun cevabı çok net verildi

Hayır, FTX kendini yok etti!

Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ) daha önce yaptığı benzer bir açıklamada, “sağlıklı bir şirketin bir tweet ile yok edilemeyeceğini” ifade etmiş ve Binance’in kimseyi yok etmek gibi bir niyeti olmadığını sözlerine eklemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!