Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Kripto Para Piramit Yapısı da İngiltere’de Çıktı: Zarar 2.500.000 Sterlin

Kripto para piramit yapıları artışa geçen fiyatlar ile birlikte paralel bir yön çizmekte. OneCoin, BitConnect ve Arbismart gibi “ünlü” kripto para odaklı ponzi yapılarına rağmen insanların hala benzer dolandırıcılara para kaptırdığını görmek ise sektörü şaşkınlığı uğratıyor. Bu seferki kripto para dolandırıcılığının ise İngiltere’de ortaya çıktığı görülmekte.

Tahmini 2,5 Milyon Sterlin Değerinde Kripto Para Vurgunu 

Kripto para piramit yapısı tarafından mağdur edilen 14 yatırımcı tarafından yapılan başvuru, aslında yaklaşık olarak 2,5 milyon Sterlin değerinde bir vurgunu ortaya çıkardı. 14 yatırımcının toplam zararı 100.000 Sterlin civarında olsa da Lyfcoin isimli dolandırıcılık yapısının çok daha fazla zarara yol açtığı tahmin ediliyor.

Bazı yatırımcıların emeklilik fonları ile yatırım yaptığı ve kurucular fonlarla ortadan kaybolunca borç içinde kaldıkları belirtilmekte. Metro.co.uk tarafından aktarılan bilgilere göre kurbanlar polise başvursalar da polis bunu sadece “yanlış giden bir iş anlaşması” olarak görerek şikayetlerini görmezden gelmeye çalışmış. Aslında her şey klasik bir Ponzi yapısındaki gibi başlamış. Yatırımcılara para  yatırıp 5 ay beklemeleri karşılığında paralarını ikiye katlayacakları bilgisi verilmiş. 5 ay bekleyen yatırımcılar tam son güne geldiklerinde 12 ile 24 ay arasında daha beklemek zorunda oldukları gerçeği ile yüzleşmişler. Bu da doğal olarak birçok kişiyi büyük bir paniğe sürüklemiş.

Sadece projeye ait olan kripto para borsasında listelenen Lyfcoin, bu panik sonrasında 1,60 dolarlık birim fiyattan 8 sent değerine kadar düşüş yaşamış. Kurbanlarla İngiltere’de iletişime geçen kişinin Sakhi Rezaie isimli bir “temsilci” olduğu belirtiliyor. Ara ara yapılan ödemeleri de Rezaie’nin aktardığı belirtiliyor. Ancak yatırımcılar yaptığı lüks harcamalarla “hava atan” ve bunun ne kadar iyi bir yatırım aracı olduğunu gösteren Rezaie’den başka kurucuların da piramit yapısında yer aldığını düşünmekte.

Lyfcoin kurucularından Sakhi Rezaie
Lyfcoin kurucularından Sakhi Rezaie

Lyfcoin Pump Projesi Fiyatı 1,60 Dolara Çıkardı 

Her ponzi yapısında olduğu gibi bunda da yeni yatırımcılara farklı vaatler ve getiri imkanları sunulduğu görülüyor. Yatırımcılar 5 aylık bekleme ve staking süreci sonrasında paralarını alamayınca paniğe kapıldılar. Ancak Rezaie’nin kendilerine “büyük bir etkinlik” duyurusu yapması bu paniği yatıştırdı. Bu etkinliği bekleyen yatırımcılar tahmin edileceği gibi burada da kandırıldılar. 2019 yılının Mart ayında ise Rezaie’nin bir “geri alım programından” bahsettiği belirtiliyor. Bunun ellerindeki kripto paraları satamayan yatırımcılar için yapıldığı belirtilse de program asla hayata geçirilmedi.

Lyfcoin’in değeri 1,60 dolara kadar çıksa da bunun başka hiçbir borsada bulunmaması yatırımcıların şüphesini iyice artırdı. Kurbanların avukatları ise İngiltere’nin polis kuvvetlerini “nizami bir soruşturma gerçekleştirmemek” ile itham etmekte. Bu da şu an sadece 2,5 milyon Sterlin değerinde vurgun yapan kurucuların değil, aynı zamanda polisin de başının dertte olduğuna işaret ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!