Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Birleşmiş Milletler Açıkladı: Kuzey Kore Geçtiğimiz Yıl Rekor Seviyede Kripto Para Çaldı

Kuzey Koreli hacker gruplar tarafından geçtiğimiz yıl 2021’e kıyasla 4 kat fazla kripto para hırsızlığı gerçekleştirildi ve yaklaşık 1 milyar dolar civarında varlık çalındı.

Reuters’ın haberine göre Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan 15 üyeli Kuzey Kore yaptırım komitesine sunulan bir raporda, Kuzey Kore merkezli hacker gruplarının 2022 yılında rekor seviyede kripto para çaldığını ortaya koydu. Saldırıların tam sayısı net olarak belirtilmemekle birlikte Kuzey Kore bağlantılı hackerların 2022 yılı içerisinde çalınan kripto para varlıklarının yaklaşık 1 milyar dolarından sorumlu olduğu tespit edildi.

BM raporunda ayrıca siber saldırıların önceki yıllara göre daha sofistike olduğu ve çalınan fonların takibinin her zamankinden daha zor hale geldiği belirtildi. BM raporunun detaylarında şu ifadelere yer verildi:

Kuzey Kore merkezli gruplar hem siber finansmanla ilgili dijital ağlara erişim sağlamak hem de silah programları da dahil olmak üzere potansiyel değeri olan bilgileri çalmak için giderek daha sofistike siber teknikler kullandı.

Öte yandan Chainalysis tarafından geçen hafta sunulan raporla BM’nin sunduğu veriler benzerlik gösterdi. Chainalysis tarafından sunulan raporda, Kuzey Koreli hackerlar 2022 yılında en az 1,7 milyar dolar değerinde kripto para hırsızlığı ile ilişkilendirildi. Bu miktar 2021 yılında gerçekleşen 428 milyon dolarlık Kuzey Kore bağlantılı kripto para hırsızlığında 4 kat artış yaşandığını ortaya koydu. Raporda ayrıca geçtiğimiz yıl kripto para hırsızlığı açısından en kötü yıl olarak nitelendirildi.

Ek olarak Kuzey Koreli hackerların, diğer hacker gruplara kıyasla daha fazla oranda Ethereum (ETH) karıştırıcısı kullandığını vurgulayan Chainalysis bu durumu şu ifadelerle özetledi:

Aslında, Kuzey Kore bağlantılı bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirilen saldırılardan elde edilen fonlar, diğer bireyler veya gruplar tarafından çalınan fonlardan çok daha yüksek bir oranda Tornado Cash ve Sinbad gibi mikserlere taşınıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!