Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS Araştırması: Bitcoin ve Diğer Kripto Para Birimleri, Yeni Düzenlemelere Sert Tepki Gösteriyor

23 Eylül tarihinde, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), 2018 yılı için olan çeyrek dönemlik raporunu yayınladı. Raporun konusu ise tahmin edilebileceği gibi kripto para birimleri oldu. Raporu hazırlayanlar ise BIS Para Politikası ekonomistlerinden Raphael Auer ileFinansal İstikrar Politikası departmanından Stijn Claessens oldu. İkili kripto para birimlerinin ve Bitcoin’in piyasa davranışlarını araştırdı.

Araştırmanın en ilgi çekici yanı ise, kripto para birimlerinin şu sıralar ulusal düzenleme konusunda ”ulaşılamaz” bir konumda olması sonucu. Evrakta bu kavramın yapılmasının tamamiyle yanlış oluğu ve kripto para birimlerinin değerinin, işlem hacimlerinin ve kullanıcı tabanının direkt olarak ”düzenleyici eylemler” ile ilgili haberlerden etkilendiği ifade edilmekte.

BIS’e göre, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri ”devasa fiyat dalgalanmaları” nedeniyle halktan ciddi bir ilgi topladı. Yine de, aynı oranda ilginin düzenleyicilerle ilgili olan konularda endişe yarattığı da vurgulandı.

”Ancak kripto para birimlerine başka finansal varlıklardan ayıran şey, kurumsal destek olmadan kullanım görebilmeleri ve içsel olarak sınırsız (sınır ötesi) olmalarıdır. Bu durum da konu hakkında herhangi bir düzenlemenin, özellikle ulusal düzenleme, etkili olup olamayacağı sorusunu ortaya çıkarmakta.”

Aynı soruya cevap veren Raphael Auer, elde ettikleri düzenleyicilerle ilgili haberlerin verilerine göre, böyle bir şeyin kripto para birimlerinin doğasına aykırı olduğunu ve ne zaman böyle bir haber çıksa piyasaların bundan ciddi zarar gördüğünü belirtti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment