Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin 2018’de Yükselişe Geçecek

Birçok analist Bitcoin fiyatının 2018 yılı boyunca hızlı bir şekilde yükselmesini bekliyor. Bunun tabii ki birçok sebebi var: kripto paraların dev finans şirketleri tarafından benimsenmesi, yeni hizmet alanlarının açılması ve Dünya’nın her tarafından gelen kişisel yatırımcılar.

2018’in başlarında Wall Street’teki büyük finansal kuruluşlar Bitcoin ile ilgili yeni adımlar atacak. Aslında vadeli sözleşme olarak bilinen futures marketleri bunun ilk safhasıydı, ancak yine de fiyat üzerinde o kadar da büyük bir etkisi yoktu. CBOE, New York Hisse Senedi Borsası (NYSE) ve Goldman Sachs, 2018’de doğrudan Bitcoin alım ve satım marketleri yani Borsa Yatırım Fonları (Exchange Traded Funds, ETF) açmayı planlıyor.

Geçtiğimiz haftalarda başarılı bir şekilde Bitcoin Futures marketlerini işleme koyan CBOE, büyük Amerikan borsalarında başlatmak istediği 6 farklı ETF’yi kayıtlara geçirmişti.

Dünya üzerindeki en büyük hisse borsası olan NYSE de benzer bir şekilde Bitcoin’le ilgili iki farklı ETF kaydettirmişti. ABD Sermaye Piyasası Kurulu’na yapılan başvuruda ETF’ler için kullanılan isim ProShares olarak kayda geçilmiş.

Bir CBOE sözcüsü de organizasyonun aldığı bir kararla müşterilere daha verimli alım satım seçenekleri sunacağını belirtti. Kullanıma açılacak olan yeni alım satım araçları sayesinde yatırımcılar Bitcoin işlemlerine daha rahat erişebilecek. Bunun nedeni de tabii ki CBOE ve CME’nin Bitcoin futures işlemlerinden sonra artan kripto para farkındalığı ve yatırımcı akını.

“Bitcoin futures işlemlerinin başarısını göz önünde bulundurduğumuzda, birçok ortağımız bu alanda daha da ileri gitmek ve bir ETF geliştirmek istiyor.”

NYSE de Bitcoin’e Girecek

NYSE başkanı Jeff Sprecher ise şakayla karışık bir şekilde Bitcoin futures işlemlerini CBOE ve CME’den önce kullanıma sunmaları gerektiğini bir yatırımcı konferansında söylemişti. Üstelik bu konferansın sponsoru en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs’dan başkası değil. Geleneksel finans marketlerinde yer alan kurumsal ve bireysel yatırımcılar tarafından kripto paralara karşı olan talebin arttığını gören Sprecher şu şekilde bir açıklamada bulunmuştu:

“[Futures işlemlerini kastederek] Bu konuda ilk olmadığımız için aptal olabiliriz… Verecek bir cevabım yok, keşke olsaydı… Kripto paralarla ne yapmak istediğimizi hiç bilmiyorum.”

CBOE ve CME’deki yüksek işlem hacmini göz önünde bulundurduğumuzda NYSE de yakında kendi Bitcoin futures marketini yayınlayabilir. Tabii bunun ProShares adlı Bitcoin ETF’inden daha sonra gelmesi bekleniyor.

Futures marketleri, genelde büyük çaplı kurumsal yatırımcılara yönelik bir seçenek. ETF’ler ise bireysel yatırımcılar için çok daha verimli ve anlaşılır bir yatırım aracı. Bu yılın başında milyarder yatırımcı Mark Cuban, İskandinavya’nın NASDAQ’ı olarak görülen, İsveç bazlı bir borsada Bitcoin’e yatırım yaptığını açıklamıştı. Bunun sebebi de, İsveç’li borsanın Digital Currency Group dışındaki tek resmi Bitcoin yatırım aracına sahip olması. Bir kripto para haber sitesi tarafından yapılan haberde, Cuban’ın Los Angeles’taki bir konferansta şu sözleri söylediği belirtilmişti:

“Olanlar çok ilginç, çünkü aslında değeri arz/talep dengesine dayanan birçok emtia mevcut. Birçok hissenin gerçekte hiçbir değeri yok zira yatırımcılar ne şirket sahibi, ne de sözü geçen biri olarak nitelendiriliyor. Yapabildiğiniz tek şey bu hisseleri almak ve satmak. Bitcoin de tam olarak budur, çünkü değeri arz/talep dengesine göre belirleniyor. Ben bir İsveç borsasının sunduğu yatırım aracı sayesinde Bitcoin’e yatırım yapmıştım.”

Bitcoin 40,000$ Yolunda İlerliyor

Bir yatırım fonu yöneticisi olan Mike Novogratz, piyasalarda sözü geçen efsane isim Max Keiser ve finansal analiz şirketi Fundstrat’tan Tom Lee gibi saygın analistler ve milyarder yatırımcılar, Bitcoin’in 2018’in sonuna kadar 40,000$ sınırını geçeceğine inanıyor. Hatta Bitcoin 60,000$’a kadar yükselirse piyasa değeri 1 trilyon $’a dayanabilir. Bu da Bitcoin’in Dünya üzerinde en değerli şirket olan Apple’dan daha değerli olabileceği anlamına geliyor. Şirketlerden sonraysa sırada tabii ki 6.5 trilyon $’lık bir piyasa değerine sahip olan altın var…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment