Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin 6.000 Doların Altına Geriledi – Peki Düşüşün Sebebi Ne?

Kripto para piyasası özellikle Çarşamba günü başlangıcından itibaren sert bir düşüş dönemine geçiş yaptı. Lider kripto para birimi  Bitcoin ve alt koinler, inanılmaz düşüşler yaşarken, BTC bazı platformlarda 5.700 doların altına kadar geriledi ve 2017 yılının Ekim ayından beri görülmemiş seviyelere indi.  Öğleden önce 6.100 dolar seviyelerinde olan BTC, adeta saatler içerisinde 6.000 dolar altına indi ve alt koinleri de beraberinde getirdi.

Bitmex üzerinde 5.585 dolara kadar gerileyen BTC, daha sonra küçük bir toparlanma yaşadı ve basın saatine göre 5,763 dolardan işlem görmekte. Peki kripto para piyasasını genel olarak bu trende sokan sebepler neler?

Kaos Devam Etmekte

Bitcoin Cash ağı 15 Kasım tarihindeki hard fork ve olası bir ağ bölünmesine hazırlanırken, piyasa yaşanabilme ihtimali bulunan bir %51 saldırısına negatif tepki göstermeye başladı. Madencilerin böyle bir saldırıda bulunabilecek olması, genel olarak kripto para birimlerinin ”değiştirilemezlik” özelliğini sekteye uğratmakta ve Blockchain ağlarının aslında insan davranışına bağlı olduğunu gözler önüne sermekte. BCH ağının ve Bitcoin’in de en büyük madencilik firmalarından Bitmain’in belirsiz geleceği, piyasayı genel bir kaosa sürüklüyor.

Madenciler Pes Etti

Bitcoin madenciliği çok ince çizgilerde geçen bir etkinlik ve BTC’nin 5.800 dolar üzerindeki birim fiyatı bile, madencilikten elde edilen kazancın çok düşük olmasına neden olmaktaydı. Madenciler artan ağ zorluğu nedeniyle işlemlerini durdurmaya başladı ve bu da genel olarak piyasayı olumsuz etkiye almış durumda.

USDT Paritesinin Etkisi

CryptoCompare kaynağının aktardığı son verilere göre, BTC/USDT paritesi lider kripto para biriminin ticari hacminin %62’sini oluşturmakta. Geçtiğimiz ay içerisinde sıkıntılı günler yaşayan Tether’i kullanmak istemeyen yatırımcılar, aynı zamanda Bitcoin’in ticari hacmine de istemeden zarar verdi. Geçtiğimiz bir kaç hafta içerisinde USDT trading hacmi de %44 oranlarına geriledi. Tether’in dolara olan endeksini kırıp Kraken üzerinde 0,97 dolardan işlem görmesi de dolaylı yoldan Bitcoin’in genel istikrarı ile ilgili endişeleri gün yüzüne çıkarmakta. USDT  hala bazı traderlar için güvenli bir liman olmaya devam ederken, en popüler stabil koin’in karşısında güçlü rakiplerin olduğu da aşikar.

Bitmex Spekülasyonu

Genel BTC istatistiklerinden hariç tutulan Bitmex kripto para borsası, sağladığı farklı fiyatlar ve hacim dolayısıyla oldukça riskli ve spekülatif bir yapıya sahip. Bitmex’in BTC için türev ürünleri tabanlı birim fiyat da, 6.088 dolara kadar geriledi. Bu durum BTC için olan genel durumun oldukça olumsuz olduğunu ve spekülasyonun diğer piyasalarda da etkisini göstermeye başladığını göstermekte.

Taban Seviyesinde Kırılma Yaşanıyor

BTC geçtiğimiz aylarda yaşadığı sert piyasa koşullarında bile 6.000 dolara tutunmayı başarmış ve bir çok kişinin taban seviyenin bulunduğunu düşünmesine neden olmuştu. 6.000 dolar hattının da aşılması sonrası sırada 4.000 dolar seviyesinin güçlü bir direnç ve taban seviyesi oluşturacağı düşünülmekte. Bitcoin’in böyle düşmesi alt koinleri de ciddi bir etki altına aldı ve piyasa hacmine göre top 10 arasında yer alan alt koinlerin Tether hariç hepsi %10 ve üzerinde düşüş yaşamakta.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment