Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Adreslerinde İki Ayda 7 Milyar Dolarlık Değişim

Bitcoin boğa koşusuna başladıktan sonra uzun süredir kullanılmayan bitcoinlerin sayısı düşmeye başladı. Araştırma firması Glassnode, HODL edilen veya kaybedilmiş olduğu düşünülen bitcoin miktarında birkaç ay içerisinde 250 bin adetlik azalma kaydetti. Bu sayı dolar bazında 7 milyar doları geçiyor.

Uzun vadeli bitcoin yatırımcıları ile bitcoin’lerini kaybetmiş olan insanlar arasında ortak bir nokta var: İki tip yatırımcının cüzdanı da aylar, yıllar boyunca hiç kullanılmıyor. Uzun vadeli yatırımcı fiyatın artmasını beklediği için, coin’ini kaybetmiş insanlar ise… coin’lerini kaybettikleri için cüzdanlarını kullan(a)mıyorlar.

Glassnode bu insanların cüzdanlarındaki bitcoin miktarını ölçmek için “HODL Edilen veya Kaybedilmiş Olan Coinler” adını verdiği bir metrik kullanıyor. Bu metot Adamant Capital tarafından geliştirildi.

Bu sayı neye göre ölçülüyor?

Tuur Demeester, Tamás Blummer ve Michiel Lescrauwaet; bitcoin’in piyasa değerini ölçebilmek adına Canlılık adını verdikleri yeni bir metot geliştirip; bunun ardından HODL Edilen veya Kaybedilmiş Olan Coinler adlı bir metrik buldular.

Canlılık; bir blockchain ağının ne kadar aktif bir şekilde kullanıldığını ölçer. Satoshi Nakamoto bitcoin blockchain’ini hayata geçirdiğinde onun Canlılık oranı yüzde sıfırdı. Buna karşılık olarak; bir blockchain ağında yer alan tüm coinler tek bir blokun içerisindeyse ve sadece bu blok kullanılıyorsa o ağın canlılık oranı yüzde 100’dür. Bu oran blockchain’in yaşına ve aktifliğine göre değişir.

Herhangi bir blockchain’in canlılık oranının 1’den çıkarılıp; elde edilen sayının sirkülasyondaki coin miktarı ile çarpılması HODL edilen veya kaybedilmiş olan coin sayısını verir.

Birkaç ayda 7 milyar dolarlık değişim

Glassnode, bitcoin ağındaki HODL edilen veya kaybedilmiş olan coin sayısının 7,252,161.786’ya düştüğünü açıkladı. Bu sayı sekiz aydır bu kadar düşük olmamıştı. Bu 7.2 milyon adet bitcoin dolar bazında neredeyse 210 milyar dolar ediyor.

Ekim-kasım ayları arasında neredeyse 7.5 milyona çıkan bu sayıda yaklaşık 250 bin bitcoinlik (7 milyar dolardan fazla) değişim var. Bu coin’lerin sahipleri ya fiyatın yükseldiğini görüp artık HODL etmeme kararı aldılar ya da eskiden kaybettikleri cüzdanları açmayı başardılar. Decrypt, ilk seçeneğin daha muhtemel olduğunu öne sürdü.

bitcoin-btc-glassnode-hodl-lost

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!