Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Bitcoin Araf’a Geri Mi Döndü, Yoksa Yeni Bir Boğa Koşusuna Mı Hazırlanıyor?’ – Kripto Kralı Açıklıyor

1 Ağustos tarihinde CNBCnin düzenlediği bir panelde, Susquehanna‘nın Dijital Varlıklar Bölümü yöneticisi olan ve genellikli kripto kralı olarak tanınan Bart Smith, Bitcoin‘in arafa geri mi döndüğü yoksa yeni bir boğa koşusuna mı hazırlandığı hakkında açıklamalarda bulundu. Konuşma ilk olarak geçtiğimiz günlerde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından reddedilen Winklevoss ikizleri ETF’si ile başladı.

‘ETF Çok Önemli Değil’

Smith’e ETF’nin SEC tarafından reddi ve bunun neden kötü bir haber olmadığı soruldu. Kripto kralı bu soruyu, daha önce Bitcoin’in 6.800 dolar olduğu zamanlarda katıldığı Brian Kelly programında verdiği örnek ile yanıtladı. O tarihlerde piyasaya ayı etkisi hakimdi ve gün geçtikçe daha düşük seviyeye iniliyordu. BTC fiyatı 6.800 dolara her tırmandığında bunun düşüş etkisi daha güçlü oluyordu.

Bu ayı hakimiyeti bir çok insanın çok büyük umutlarla ETF ile ilgili habere odaklanmasını sağladı ki bu da BTC fiyatını 6.800 dolardan 7.300 dolara kadar yükseltti. Daha sonra da hepimizin bildiği üzre 8.490 dolara kadar bir ivme yakalandı. Smith konuşmasının devamında şunları aktarıyor:

”Winklevoss ETF’si ret yedi ve Bitcoin bir şekilde 7500 dolara yeniden geriledi, bugün olduğumuz nokta burası. … Daha yüksek ivmeler görüp daha yüksek düşüşler de görmeliyiz ki Bitcoin 7500 dolar seviyesinde tutunup daha yükseğe sıçrayabilsin. Bence bu durum çok iyi bir işaret. Konuştuğum teknisyenler 6800 hakkında endişeli ve bu inildiği taktirde negatif olacağını düşündüğüm bir seviye.”

Muhalefet Komisyon Üyesi

Kripto kralı geçtiğimiz günlerde büyük sükse yaratan bir olaya da değindi. SEC’in Winklevoss Bitcoin ETF’si kararını oy reddetmesinde, onlara katılmayan bir komisyon üyesi dikkat çekmişti. Hester Peirce isimli bu üye SEC’in ETF kararı reddine katılmadığını SEC resmi sitesinden yayınladı:

”Bitcoin tabanlı bir ürün yatırımcılara düzenlenmiş bir menkul kıymet piyasasında işlem olanağına sahip bir ürün aracılığıyla bitcoin’e dolaylı yoldan bir temas sağlıyor ve direkt olarak bitcoin satın alıp barındırma ile ilgili riskler ile pürüzlerin çoğunu ortadan kaldırıyor. Eğer ETF’yi kabul edecek olursak, yatırımcılar bunu alıp bunu almamayı kendileri seçebilirler. Komisyon’un bugünkü hareketi yatırımcıları bu karardan mahrum bırakıyor. Ben bizim asıl görevimiz olan yatırımcıları korumak, sermaye birikimini geliştirmek, adil, düzenli ve verimli piyasalar kurmak olan temel görevimizden çok farklı olan yeniliğin bekçiliği görevini reddediyorum. Görünüşe göre, ben sizinle aynı fikirde değilim.”

Smith konuşmasına devam etti ve bir komisyon üyesinin bu yönde oy vermemesine rağmen, dört SEC üyesinin likidite ve piyasa manipülasyonu hakkındaki endişelerini gerekçe gösterip oy çokluğu ile ETF’yi reddettiklerini ifade etti. Yine de, bu durum Bitcoin’in daha diplere düşmesini bir nebze de olsun engelleyebilecek bir destek oluşturdu. Smith Bitcoin’in 6.500 dolara kadar inebilme olasılığı olduğunu ama oradan fırlama yapacağını düşünüyor.

Daha sonra panelde Bitcoin’in fiyatlarının düşüş yaşamasından sonra, ticari hacmin de kuruduğu konusuna değinildi. Panelistlerden bir tanesi Bitcoin’in hacminin herhangi bir geri dönme yapıp yapamayacağı sorusu yöneltildi.

Asıl Hacim Kaynağı ABD Mi?

Bart Smith bu soruya hacmin çoğunluğunun ABD dışarısından kaynaklandığını belirterek cevap verdi. Dahası, Smith’e göre ABD kaynaklı hacim kendisinin asıl endişe duyduğu nokta çünkü bu bölgedeki ticari hacim, ETF hakkındaki karar ve ABD firmalarının alana dahil olup olmayışından direkt olarak etkilenecek.

Cevabını açıklamaya devam eden Smith, Bitcoin günlük hacminin ABD içerisinde istikrarlı bir şekilde 400 milyon doları bulduğunu da ifade etti. Daha önceleri BTC’nin ABD içerisindeki günlük ticari hacmi 200 milyon dolara kadar düşmüştü ancak bundan kısa bir süre sonra eski haline döndü.

”Dört milyon dolar  hiçbir şey değil. Bu miktar büyük bir sigorta şirketinin veya CalPERS’in veya bir devlet emeklilik kurumunun oraya birazcık para yatırması ve ”aslında biliyor musun.. ben de şu an bu olaya girmeliyim” dedirtmesine yetecek meblağda bir para. Çünkü bence şu an her kurum dans pistine bakıyor ancak kimse dans etmiyor ve hayır kimse oraya çıkmak isteyen ilk insan olmak istemiyor.”

Bart Smith konuşmasının devamında Bitcoin’in aslında arafta olmadığını ve yakın zamanda bir nebze daha düşüşten sonra, ciddi bir boğa koşusunun geleceğini ifade etti.

Bundan bir gün önce sizinle paylaştığımız bir haberde, başarılı Analist Brian Kelly de Bitcoin hakkında benzer açıklamalarda bulunmuştu.

Kelly, SEC’in ETF başvurularını reddetmesinin ya da bekletmesinin, olağan bir durum olduğunu ifade etti ve Bitcoin için henüz prime time gelmedi dedi ve olası bir Bitcoin ETF onayı için önümüzdeki 2 adet büyük engelin olduğunu ve bunun yanı sıra SEC’in de fiyat manipülasyonu ve sahtekarlıklara adeta kafayı taktığını ifade etti:

”Bunlardan birincisi tamamen düzenlenmiş bir kripto para borsasının faaliyete geçmesi ki bu gerçekten kurumsal yatırımcıyı sektöre çekecektir. Fidelity, Black Rock ve diğer bazı firmaların bu işe girdiğini görmeye başladık. Gerçekten de bu yönde bir talep var. Tamamen yasal olarak izin almış bir borsa ile birlikte Bitcoin ETF’sinin gerçekleşmesi için önemli olan bir diğer şey de, kurumsal yatırımcılar için koruma ve güvenlik hizmetlerinin tam manasıyla kullanıma girmesi. Bu ikisi bir araya gelirse, o zaman hem ETF, hem de piyasanın geneli için çok başka şeyler konuşuruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment