Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nobel Ödüllü Ekonomist ve Eski Microsoft Başekonomisti Bir Blockchain Firmasına Katıldı

Nobel ödüllü bir ekonomist ile eski Microsoft Başekonomisti bir blockchain firmasına katıldıklarını açıkladı.

1 Ağustos tarihinde yapılan duyuruya göre, Nobel ödüllü Ekonomist Profesör Oliver Hart ve eski Microsoft Baş Ekonomisti Dr. Preston McAfee, Prysm Group isimli blockchain firmasına kıdemli danışman olarak katıldı.

Profesör Hart hali hazırda Harvard bünyesinde ekonomi profesörlüğü yapıyor ve kazandığı bu Nobel ödülünü 2016 yılında sözleşmesi teorisi üzerine yaptığı önemli çalışmaları ile aldı. Hart’ın bu yeni blockchain firmasındaki görevi, firma tarafından tasarlanmış yapıları gözden geçirip bunların sonuçlarının müşterilerin istediği yönde olmasını garanti etmek olarak tanımlanıyor. Hart ödemesini ise olay ve ürün başına alacak. Yani düzenli bir maaşı yok.

Hart, Forbes’e yaptığı açıklamalarda akıllı kontratların doğası hakkında şunları ifade etti:

”Kontratın kendisine ve orada ne yazdığına bakmak yerine, orada olmayan şeyler ile baş etmek için diğer hangi prosedürlerin olduğunu düşünmek de faydalı olacaktır. […] Diğer taraf ile nasıl iletişim kuruyorsunuz, anlaşmazlıkları nasıl çözebilirsiniz […] Blockchain belirli şeyler otomasyon haline getirme konusunda çok faydalı olabilir […] Teşvik olayı bu işin kalbinde yer almakta. Ama bunun yanı sıra yönetim ve işlerin nasıl organize edildiği de önem arz ediyor.”

Diğer bir isim Dr. McAfee ise içlerinde Yahoo, Google ve Microsoft gibi devasa firmalarda çalışmış bir isim. McAfee (John McAfee ile karıştırılmasın), ilk olarak Yahoo bünyesinde Başekonomist olarak, daha sonra Google’da Araştırma Direktörü olarak ve en taze de Microsoft’da 2014 ile 2018 yılları arasında Başekonomist olarak görev yaptı. Dr. McAfee buna ek olarak Caltech Üniversitesinde de ekonomi profesörlüğü yapmakta. McAfee’nin bu yeni firmadaki görevi büyük ihtimalle yeni teknoloji ve endüstri firmalarının piyasayı yeniden dizayn etmelerine yardım etmek olacaktır.

McAfee, Forbes’e verdiği demeçte sektördeki blockchain teknolojisi hakkında şunları ifade etti:

”Özel izin verme teknolojisine sahip halka açık bir cüzdanın değerli olduğu her durumda, blockchain güvenilir bir üçüncü parti yerine geçecek daha iyi bir alternatif olabilir. […] Veya güvenilir bir üçüncü partiyi tamamlayan parça olarak bile kullanılabilir.”

Nedir Bu Prysm Group?

Kendilerini ”Dünyanın en büyük üniversitelerinin doktora derecesindeki ekonomistlerinin yönettiği bir dizayn firması” olarak tanımlıyorlar. Firmanın kendi internet sitesindeki bilgilerine göre bu yapı aslında oyun teorisi, sözleşme teorisi, toplumsal tercih teorisi ve piyasa dizaynını kullanıp blockchain ile ilgili girişimler için özel çözümler üretmeyi amaçlıyor. Firmanın ana uzmanlık alanları arasında konsensüs ve topluluk yönetimi, teşvik etme ve platform dizaynı ile temel ‘tokenekonomisi’ yer almakta.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment