Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Balinaları Fiyattaki Durağanlığa Rağmen Satmıyor, Satın Alıyor: İşte 3 Metrik

Bitcoin fiyatına uzun süredir büyük bir durgunluk hakimken balinaların bu süreç içerisinde varlıklarını korumaya devam ettiği ve daha fazla birikim yaptığı ortaya çıktı.

Kripto analitik platformu CryptoQuant tarafından yayınlanan haftalık araştırma raporuna göre on-chain veriler, balinaların Bitcoin fiyatı sabit kalmasına rağmen birikimlerini ellerinde tutmaya devam ettiğini ortaya koydu. CryptoQuant bu tezi üç farklı metriğe atıfta bulunarak destekledi.

Kim Bitcoin satıyor?

Bu metriklerden ilki balinalar tarafından borsalara transfer edilen Bitcoinlerin toplam transferlere oranını hesaplamak için kullanılan Bitcoin Exchange Whale Ratio oldu. Gün içerisinde borsalara yapılan en büyük 10 Bitcoin transferinin toplam Bitcoin transferlerine oranını ölçen bu metrik, balinalar tarafından yapılan transferlerin, toplam transferler içerisinde küçük bir paya sahip olduğunu gösterdi. Metriğin 30 günlük ortalaması son 5 yılın en düşük seviyesine gerilerken bu veri, balinaların ellerindeki Bitcoinleri satmak yerine tuttuğunu kanıtlıyor.

bitcoin grafiği-1

İncelenen diğer bir metrik ise bir Bitcoinlerin el değiştirmeden önceki sahipleri tarafından ne kadar tutulduğunu gösteren Exchange Inflow Coin Days Destroyed (CDD) oldu. CDD verisi, Bitcoin satışlarının borsalarda daha çok uzun vadeli yatırımcılar tarafından mı, yoksa kısa vadeli yatırımcılar tarafından mı gerçekleştirildiğini belirlemektedir. CDD’nin 30 günlük ortalamasının son 8 yılın en düşük seviyesine düşmesi, uzun vadeli yatırımcıların ellerindeki Bitcoinleri borsalara taşımadığını, bunun sonucu olarak da satış yapmadıklarını göstermektedir. Özetle son 30 gün içerisinde gerçekleşen Bitcoin satışları, ağırlıklı olarak kısa vadeli yatırımcılar arasında gerçekleşmektedir.

bitcoin grafiği-2

Bitcoin balinaları yeni alım yapıyor mu?

Öte yandan incelenen son metrik ise Unspent Transaction Output (UTXO) oldu. CryptoQuant, gerçekleşen işlemlerde cüzdanın büyüklüğünü gösteren UTXO verisinden oluşan toplam değerin 1.000 ila 10.000 BTC’ye sahip balinalar için yükseldiğine dikkat çekti. Bu yükseliş de balinaların ellerindeki Bitcoinleri artırdığını gösteriyor.

Genel olarak bakıldığında balinalar tarafından borsalara gönderilen Bitcoinlerin azlığı, el değiştiren Bitcoinlerin görece daha kısa vadeli yatırımcılar tarafından satılıyor oluşu ve balina kohortlarındaki artış, balinaların durağan Bitcoin fiyatını daha fazla varlık almak için değerlendirdiğini ve satışlarda oldukça küçük bir pay sahibi olduğunu ortaya koydu.

Cryptoquant analisti Mikołaj Zakrzowski, söz konusu metriklerin Bitcoin balinalarının ellerindeki varlıkları satmak yerine tutmaya devam ettiklerini göstermesinin yanı sıra gerçek Bitcoin balinaları olarak nitelendirdiği 1.000 ila 10.000 BTC‘ye sahip grubun yıl içerisinde daha fazla Bitcoin satın aldığına da işaret ettiğini söyledi.

Coingecko verilerine göre son 30 gün içerisinde %3,8 değer kaybeden Bitcoin, son 24 saat içerisinde %1,2 düşüş yaşayarak yazım itibariyle 29.127 dolar sevieysinden işlem göçrüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!