Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Borsası Binance BUSD Desteğini Bu Tarihte Kesecek: Yeni Coin Önerisi!

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Binance USD (BUSD) desteğini sonlandıracağını belirtirken müşterileri First Digital USD’ye (FDUSD) yönlendirdi.

Binance 31 Ağustos tarihinde resmi web sitesi üzerinde yayınladığı gönderide, Binance USD’nin spot ve marjin ticaret çiftlerini kademeli olarak delist edeceğini ve platform üzerindeki diğer kullanım alanlarını süreç içerisinde sonlandıracağını belirtti. Kullanıcıların diğer stablecoin ve işlem çiftleri aracılığıyla desteklenen varlıkların alım-satımına devam edebileceği vurgulandı.

Borsa, kullanıcıları 2024 Şubat’a kadar farklı varlıklara geçiş yapma konusunda teşvik etti. Binance’in kullanıcıları Hong Kong’ta lisansı bulunan First Digital Trust’ın stablecoin’i FDUSD’ye yönlendirdiği görüldü.

Borsa, BUSD sahibi kullanıcıların istemeleri halinde sıfır işlem ücreti ile BUSD/FDUSD ticaret çifti üzerinden FDUSD alabileceğini veya varlıklarını 1:1 oranında FDUSD’ye çevirebileceğini söyledi. BUSD’nin her zaman için dolarla 1:1 oranında sabitli kalacağı Binance tarafından taahhüt edildi.

BUSD kullanım alanlarına ilişkin önemli tarihler ise şöyle oldu:

  • 7 Eylül itibariyle Binance-peg BUSD tokenlarının BNB Smart Chain (BSC), Avalanche (AVAX), Polygon (MATIC) ve TRON (TRX) ağları aracılığıyla çekilmesi sona erecek. Ethereum (ETH) ağındaki yatırma-çekme işlemleri ve yukarıda sayılan ağlardaki yatırma işlemleri bir sonraki duyuruya kadar devam edecek.
  • 7 Eylül-19 Ekim itibariyle çapraz marjin işlemlerinde BUSD borçlanmaları askıya alınacak ve çapraz marjin ve portföy marjin kullanıcıları, çapraz marjin cüzdanlarına BUSD cinsinden yeni teminat ekleyemeyecek.
  • 6 Eylül-13 Aralık tarihleri arasında BUSD’nin Binance Kredileri ve VIP Kredi programları üzerindeki kullanımı sonlandırılacak. Ödenmemiş krediler ve mevcut teminat pozisyonları şu anda etkilenmeyecek.
  • 30 Eylül tarihinden itibaren BUSD hediye kartları delist edilecek. Binance hediye kartlarına dair desteğini ikinci bir duyuruya kadar devam ettirecek.
  • 30 Eylül tarihinden itibaren BUSD, Binance Pay kapsamında devre dışı bırakılacak.
  • 13 Ekim-31 Aralık tarihleri arasında BUSD’ye dair Earn hizmetleri devre dışı bırakılacak. Liquid Swap, BUSD likidite havuzlarını kademeli olarak delist edecek. Ayrıntılara dair başka duyurular yayınlanacak.
  • BUSD tokenlarının FDUSDY’ye 1:1 oranında dönüşümü bir sonraki duyuruya kadar devam edecek ancak 1:1 oranında dönüşüm yalnızca BUSD’den FDUSDY’ye geçişte geçerli olacak.
  • BUSD vadeli işlem kontratları kademeli olarak delist edilecek. Ayrıntılara dair yeni duyurular yayınlanacak. Kullanıcılar, vadeli işlem cüzdanlarındaki BUSD bakiyelerini desteklenen diğer vadeli işlem marj varlıklarına manuel olarak dönüştürebilecek.

Öte yandan Binance’in kullanıcıları First Digital USD’ye yönlendirmesi kullanıcıların dikkatini çekti. Binance 26 Temmuz tarihinde haziran başında BSC’de piyasaya sürülen First Digital USD’yi listelemeye başlamıştı. Stablecoin’in alım satımında tanımlanan işlem ücreti avantajları First Digital USD’nin Binance tarafından yeni Binance USD olabileceği spekülasyonlarını ateşlemişti.

BUSD’ye neden veda ediliyor?

Binance’in BUSD’ye veda etmesi geçtiğimiz şubat ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) ihraççı şirket Paxos’a stablecoin ile ilgili bir Wells bildirimi vermesi ile başlamıştı. SEC, Binance USD’nin bir menkul kıymet olduğunu iddia ederken Paxos, bu kategorilendirmeye katılmadığını ve dava açmaya hazır olduğunu söylemişti.

Ancak Paxos, SEC’den kısa bir süre sonra New York Finansal Hizmetler Departmanı’nın (NYDFS) BUSD basımını sonlandırılmasına yönelik emrini dikkate alarak 21 Şubat itibariyle talimatların yerine getirileceğini belirtmişti. Buna rağmen en az Şubat 2024’e kadar BUSD’ye destek verileceği Paxos tarafından taahhüt edilmişti.

CoinGecko verilerine göre BUSD piyasa değeri, olayların resmiyet kazandığı 13 Şubat tarihinde bu yana 16,1 milyar dolar seviyesinden 3,07 milyar dolar seviyesine inerek %80’in üzerinde düşüş yaşadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!