Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin (BTC) Takibi Sayesinde Çözüldü: 200.000 Kişi 3,9 Milyon Dolar Dolandırıldı

Londra polisi tarafından “İngiltere’nin şimdiye kadarki en büyük dolandırıcılık operasyonu” olarak tanımlanan soruşturma blokzinciri üzerinden Bitcoin (BTC) işlemlerinin izlenmesi sayesinde çözüldü.

Londra polisi tarafından yapılan açıklamaya göre dolandırıcılık sitesi iSpoof, 20 aylık bir süre içerisinde 3,9 milyon dolarlık vurgun yapıp ardından kayıplara karıştı. Bu dolandırıcılık sistemi yüzünden sadece İngiltere’de yaklaşık 200.000 kişinin etkilendiği belirtildi.

iSpoof, Aralık 2020’de kuruldu ve en yoğun olduğu dönemde 59.000 kullanıcıya sahipti ve suç yazılımı için Bitcoin kullanarak ödeme yapmalarına izin veriyordu; ücretler aylık 150 ila 5.000 sterlin arasında değişiyordu.

Yetkililer, iSpoof’un hizmetleri için ödeme yapmak üzere kullanılan Bitcoin kayıtlarının izlenmesi sayesinde Scotland Yard’ın Siber Suç Biriminin şüphelilerin konumlarını ve kimliklerini daha kolay bir şekilde bulduğunu ifade etti. Polis raporuna göre, Siber Suç Birimi tarafından blokzinciri üzerinde takip edilen bu ödeme geçmişleri, operasyonun başarıya ulaşmasında kritik bir rol oynadı.

Kurbanlar kullandıkları teknoloji sayesinde telefon numaralarını kurbanlarına farklı şekillerde gösterebiliyorlardı. Özellikle “banka tarafından aranıyorsunuz, şu borcu ödemezseniz haciz gelecek” şeklinde açıklamalarla kurbanları hedef alan çete büyük hasarlara yol açtı. Kayıtlara göre bir kurban tek seferde 3 milyon sterlini dolandırıcı çeteye kaptırdı. Veriler ışığında bakıldığında kurbanların ortalama kayıp değeri 10 bin sterlin olarak kayıtlara geçti.

Saldırganlar tarafından yaklaşık 10 milyon farklı dolandırıcılık araması gerçekleştirildi. Bu aramaların %40’ı ABD‘deki kullanıcılara, %35’i ise İngiltere‘deki kullanıcılara yönelikti. Geriye kalan %25’lik pay ise dünyanın farklı bölgelerine yayıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!