Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Bu Sayede Yüzde Binden Fazla Değerlendi: Uzmanlardan Fed Çağrısı!

Son iki günde küresel finansal piyasalardaki keskin düşüşler, dikkatleri ABD Merkez Bankası’na (Fed) çevirdi. Geçen hafta yapılan toplantıda Fed, faiz oranlarını yüzde 5,25 ile 5,5 arasında sabit tuttu.

Çoğu sektör uzmanı, Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyordu. Ancak son günlerde beklenenden daha kötü gelen ABD işsizlik raporu ve çeşitli makroekonomik faktörler, bazılarını acil bir faiz indirimi çağrısında bulunmaya yöneltti.

Yayın saati itibarıyla ABD endeksleri yaklaşık yüzde 2,4 düşerken, piyasa değeri en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, yüzde 8’den fazla değer kaybetti. Kripto para piyasasının toplam değeri son 24 saatte Ocak 2022’den bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton İşletme Okulu’nda finans profesörü olan Jeremey Siegel, Pazartesi günü Fed’in federal fon oranında acil olarak 75 baz puanlık bir indirim yapması ve Eylül ayında bir 75 baz puan daha indirim yapması çağrısında bulundu. Siegel, CNBC’ye verdiği demeçte, şu anda federal fon oranının yüzde 3,5 ile 4 arasında olması gerektiğini söyledi.

Siegel, “Eğer inişte de çıkışta oldukları kadar yavaş olacaklarsa, ki bu arada bu, 50 yıldaki ilk politika hatasıydı, bu ekonomiyle iyi bir zaman geçirmeyeceğiz” dedi.

deVere Group’tan Nigel Green, bir resesyondan kaçınmak için şu anda 25 baz puanlık bir indirim yapılması gerektiğini savundu. Green, Fed’in “şimdi harekete geçmesi gerektiğini… aksi takdirde sert bir inişin meşru ve geniş kapsamlı riskleri olabileceğini” dedi.

Bitwise CIO’su Matt Hougan ise daha ölçülü bir yaklaşım görüyor ve acil bir indirimin olası olmadığını söylüyor.

Hougan, “Powell oldukça ölçülü ve seçim zamanlaması acil bir şey olmasını pek olası kılmıyor” dedi. “Ancak muhtemelen Eylül’de 50 baz puan ve yıl sonuna kadar 100 baz puan+ göreceğiz. Aynı önceki döngüde olduğu gibi, küresel likiditenin yeni bir döngüsüne giriyoruz.” diye ekledi.

Hougan ayrıca 12 Mart 2020’yi, COVID ilhamlı piyasa çöküşünü hatırlattı. O gün Dow 2.400 puan düşerken, Bitcoin fiyatı neredeyse yüzde 40 düştü.

Hougan, “Ama tahmin edin ne oldu, bu tarihsel bir alım fırsatı oldu. Bitcoin, sonraki yıl içinde yüzde 1.000’den fazla değer kazandı, çünkü merkez bankaları krizden çıkmak için ne yaparsa yaptı ve para bastı” dedi. Bu durumun daha çok bir fırsat olduğunu, paniğe neden olmadığını belirtti.

Geçen Cuma günü, 12 spot bitcoin borsa yatırım fonu 237,45 milyon dolarlık çıkış kaydetti, bu Mayıs 1’den bu yana en büyük tek günlük çıkıştı (563,77 milyon dolar).

GMCI 30 endeksi, son 24 saatte yüzde 9,6 düşerek 102,98’e geriledi. Bu, endeksin Şubat ayının başından bu yana en düşük seviyesi.

GSR’de kıdemli stratejist olan Brian Rudick, “Fed, fiyat istikrarı ve tam istihdam sağlama görevini yerine getirmek için politika uygulamaya hazır” dedi.

“Bu nedenle, mevcut politikanın kısıtlayıcı olduğuna karar verirse ve acil bir toplantı dışı faiz indirimi yaparsa, bu riskli varlıklar, Bitcoin ve diğer kripto paralar için olumlu olacaktır. Bu sadece Fed’in harekete geçme isteğini göstermekle kalmaz, aynı zamanda Bitcoin’in fiyatı küresel likidite ile güçlü bir pozitif korelasyon göstermiştir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!