Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Blok Kapasitesinin Sadece Yüzde 0.50’sini Kullanıyor

Yetersiz blok kapasitesini gerekçe göstererek Bitcoin ağından ayrılan Bitcoin Cash‘in, aslında çok fazla blok kapasitesine ihtiyaç duymadığı öğrenildi.

Bitcoin Cash destekçileri, Bitcoin ağındaki yetersiz blok kapasitesini gerekçe göstererek Ağustos 2017’de bir hard fork yaptı ve Bitcoin’den ayrıldılar.

Bitcoin Cash ağının blok kapasitesi ilk zamanlarda 1MB yerine 8MB düzeyindeydi. Kasım ayında yapılan başka bir hard fork ile bu kapasitenin 32MB’ye çıkarılmasına karar verildi. Bu kapasite, Bitcoin ağındaki kapasiteye kıyasla çok daha fazla.

LongHash tarafından yapılan yeni bir araştırma ise Bitcoin Cash’in aslında bu kadar fazla kapasiteye ihtiyaç duymadığını gösteriyor. Bitcoin Cash ağındaki Ağustos 2017’den bu yana onay görmüş blokların boyutunu araştıran LongHash, ortalama blok boyutunun aslında 171KB olduğunu fark etti.

LongHash’in bu araştırmasına göre Bitcoin Cash, 32MB’lık bir blok kapasitesine sahip olmasına rağmen bu kapasitenin yalnızca yüzde 0.53’ünü kullanıyor:

“Bitcoin Cash ağındaki blok kapasitesi, yalnızca bir günlüğüne %50’den fazla aşıldı. Bundan bir yıl önce, 15 Ocak 2018’de, Bitcoin Cash ağındaki blok kapasitesinin yüzde 59’u kullanıldı.”

Geçtiğimiz son 30 güne baktığımızda kullanılan blok boyutunun daha da düşük olduğunu ve 34KB düzeyinde seyrettiğini görüyoruz. Aynı dönem zarfında Bitcoin’deki ortalama blok boyutu ise 923KB düzeyinde.

Kaynak: LongHash

LongHash, konu hakkında yayınladığı metinde bu durumun iki şekilde yorumlanabileceğini söylüyor:

“Kimileri Bitcoin Cash’teki blok kapasitesinin tamamının kullanılmamasının iyi bir şey olduğunu söyleyebilir. Ama bazıları da Bitcoin Cash kullanımının bu kadar az olmasının endişe verici olduğunu düşünebilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment