Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Hash Savaşları Neden ve Nasıl Bütün Kripto Para Piyasasını Vurdu?

Şu sıralar bir çok kripto para topluluğu üyesi, Bitcoin Cash‘in önde gelen isimlerinin sadece kendi inatları ve inançları uğruna piyasayı koca bir ayı piyasasına sürüklediğini düşünmekte ki bu konuda pek yanıldıkları da söylenemez. Yaşanan hard fork ve fork sonrası bölünme ile önde gelen kişilerin birbirini ve Bitcoin ağını tehdit etmesi, geçtiğimiz Çarşamba yaşanan düşüşün üzerine yeni haftayı da adeta kan gölü ile açmaya sebebiyet verdi.

Peki BCH ağının içerisindeki tartışma, nasıl bütün kripto para piyasasını etkisi altına aldı?

Madencilerin Ağ Değişimi

BitMex Research ekibini 19 Kasım tarihinde attığı bir tweet’e göre, yaşanan hash savaşları ciddi bir finansal kayıp oluşturuyor. Bitcoin Cash ABC tarafı şimdiye kadar 550.334 dolar kayıp yaşarken, Craig Wright‘ın tarafı ise bir milyon doların üzerinde zarar etti. Ancak büyük tabloya bakıldığında 6 milyar dolarlık bir ağı kontrol etmek için feda edilen bu rakamlar, mantıklı gibi durmakta.


Bunun yanı sıra yine Bitmex Araştırmasına göre kiralanan hashrate de işin içine girince, önde gelen isimlerin hashrate kiralama masrafı 6.7 milyon dolar ve ağın bölünmesi yüzünden oluşan zarar da 4.6 milyon dolar civarında. Yani bu savaşın bitmesi artık an meselesi olarak görülebilir çünkü yaşanan maddi kayıplar, milyarderleri bile sekteye uğratabilecek cinsten ve boyuttan oluşmakta.


Yaşanan maddi kayıplar göz önüne alınınca, iki tarafın liderlerinin daha sert önlemler alması ve ”artık kaybedemem, zararım çok büyük” düşüncesi ile bütün kripto para birimlerini tehlikeye düşürebilecek şeyler yapması, piyasada ciddi bir kaos oluşturdu. Bunlardan birisi ve belki de en büyüğü, Craig Wright‘ın bütün Bitcoin ağını tehdit etmesi ve BTC fiyatını 1.000 dolara düşüreceğini iddia etmesi olarak vuku buldu. Doğal olarak kripto para birimleri Bitcoin’in düşüşü önderliğinde yılın en düşük seviyelerine geriledi.


Baş kötü Craig Wright gibi gözükse de, aslında karşı takım olan Bitcoin Cash ABC’nin de Bitcoin ve piyasa düşüşünde payı var. Craig Wright’ın attığı ve Bitmex’in vurguladığı verilere göre, Roger Ver ve Jihan Wu da ağı kontrol altına almak için gereken hash rate kiralanması ve buna benzer masraflar yüzünden ellerindeki BTC’leri likiditeye çevirmiş olabilir.

Ki rakamların boyutu göz önüne alındığında, bunu yapmış olmalarına kesin gözüyle bakılmakta.  ”Bu uzun bir savaş” ifadesini kullanan Wright, Bitcoin’de tekrardan 2014 yılı fiyatlarının görülmesini beklediğini de vurgulamıştı ki şu ana kadar yanılmış sayılmaz.


Düşüş o kadar fazlaydı ki, piyasanın önde gelen bazı isimleri ‘teslim olduklarını’ açıkladı.

Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Wright’ın, yaptığı son tehdit ve daha sonraki eylemleri ile kanıtladığı başka bir şey daha vardı. Craig aslında bir çok yatırımcının aklında olan, ”bir balina piyasayı ne kadar manipüle edebilir? Ağa ne kadar etki edebilir?” sorularının adeta yanıtı oldu. Bu arada Craig Wright’ın tam olarak ne kadar BTC sahibi olduğu ise hala bilinmezliğini koruyor.

Craig belki tehdidini yapmayıp, elindeki BTC’leri dump için kullanmadı ancak sarf edilen tek bir tehdit bile piyasayı öyle bir duruma getirdi ki, sektörün önde gelen isimlerinin çoğu, ”merkeziyetsizlik” kavramından şüphe etmeye başladı. Tek bir kişi tarafından üretilen korku ve çöküş, piyasadan 2 hafta içerisinde toplamda 35 milyar doların üzerinde değer kaybına neden oldu. BCH savaşları teknik olarak blockchain teknolojisinin halkın gözündeki imajını da zedeledi ve bunun aslında o kadar da merkeziyetsiz olamayacağını ortaya koydu. Görünüşe göre kripto para projelerinin başındaki bir çok isim de, geleneksel finans kurumlarının başındaki kişilerden pek farklı değil.

Kripto para ve akıllı kontrat öncülerinden Nick Szabo da duruma yorum yaptı ve bir çok kişinin insanların parası üzerinde kontrol sağlayabilmek için çok fazla ödeme yapabileceğini vurguladı.

Bütün bunlara rağmen, piyasa hala direniş gösteriyor ve bazılarına göre bu yeni bir yükselişin öncesindeki yıkımı temsil etmekte. Tabii ki bunu bekleyip hep beraber göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment