Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash ve Lightning Network Kıyaslaması

Bitcoin Cash ve Lightning Network, Bitcoin’deki belli başlı bazı sorunları çözmek için üretilmiş iki farklı çözümdür.

Bitcoin ağındaki yüksek işlem ücretlerinden ve yavaş işlemlerden sıkılan kullanıcılar bundan aylar önce bir hard fork yaparak Bitcoin Cash’i oluşturdular.

Bu sorunları fork yapmadan, yalnızca Bitcoin ağını güncelleyerek çözmek isteyen geliştiriciler ise Lightning Network adlı protokolü geliştirmeye başladılar.

Ne Durumdalar?

Messari.io kısa süre önce Bitcoin Cash ve Lightning Network’ün birbirlerine kıyasla ne durumda olduklarını görmek için yeni bir araştırma yaptı.

Geçtiğimiz son 18 ayı kapsayan bu araştırma Bitcoin Cash’in ve Lightning Network’ün bu süreç içerisinde nasıl bir gelişim gösterdiklerini ortaya koyuyor.

Kaynak: Messari.io

Yukarıdaki tabloda görülebileceği üzere Bitcoin Cash’in işlem sayısı son 12 ay içerisinde yüzde 93 oranında düşüş yaşamış durumda. Bunun yanı sıra işlem hacminin, aktif adres sayısının da düştüğünü görebiliyoruz.

Lightning Network’e baktığımızda ise genel olarak olumlu bir tabloyla karşılaşıyoruz. Lightning Network’te düğüm başına düşen aktif kanal sayısı Eylül 2018’den bu yana yüzde 23 oranında yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Aşağıdaki tabloda Lightning Network’ün gelişimi daha rahat bir şekilde görülebiliyor:

Kaynak: 1ml.com

Messari tarafından yapılan bu araştırmanın Bitcoin Cash’i ve Lightning Network’ü yalnızca yüzeysel boyutta kıyasladığını belirtmek gerekiyor. Bitcoin Cash ve Lightning Network birbirlerinden yapısal olarak farklı oldukları için bu iki şeyi tam anlamıyla kıyaslamak pek mümkün değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment