Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Regülatörler Monero İşlemlerini Kısıtlayamazlar”

Günümüzde Zcash ve Monero gibi kripto paralar büyük ölçüde gizlilik koini olarak adlandırılıyorlar. Bu kripto paraların şu anda merkezi borsalardan ziyade daha çok merkezsiz borsalarda kullanıldıklarını söyleyebiliriz.

Dünya genelindeki bazı yetkililer bu gibi kripto paraların kullanımını engellemeye çalışsa da ünlü bir Monero geliştiricisi bunun pek mümkün olmadığını söylüyor.

Merkezi Borsa Zorluğu

Monero ve Zcash gibi kripto paraların merkezi borsalarda çok yüksek ticaret hacimleri bulunmuyor.

Bunun başlıca sebepleri arasında bunların gizlilik koini olması ve regülasyon gibi şeyler bulunuyor.

Coinbase’in İngiltere şubesi bundan kısa bir süre önce bankasıyla yaşadığı sorunların ardından Zcash desteğini durdurmak zorunda kalmıştı.

Coinbase Pro ise Kasım 2018’de Zcash’i desteklemeye başlayacağını açıklamış ancak belli başlı şartlar koymuştu. Zcash’in desteklenebilmesi için hesabına Zcash çekmek isteyen kullanıcıların şeffaf adresler kullanmaları, yani kendilerini gizlememeleri gerekiyordu.

Merkezsizlere Geçiş

Günümüzde merkezi borsalarda da rahatlıkla Zcash ve Monero işlemi yapılabiliyor ancak buna rağmen bu kripto paralar büyük ölçüde merkezi borsalara kaymış durumdalar.

Monero’nun ünlü geliştiricilerinden Riccardo Spagni konu hakkında şu yorumu yapıyor:

”İçimi rahatlatan tek şey Monero’nun sadece lafta değil gerçekten merkezsiz bir borsa olan Bisq’teki en yüksek hacimli parite olması. Eğer merkezi borsalardaki likidite düşerse bu gibi borsalar daha da büyüyecek gibi.”

Dünya genelindeki regülatörlerin gizlilik koinlerine karşı sergiledikleri tavırdan da bahseden Spagni, regülasyonların bu gibi kripto paraları belli bir noktaya kadar kısıtlayabileceğini ancak onun ötesine geçemeyeceğini düşünüyor:

”Ben Monero’nun bu noktada gerçekten durdurulamaz bir güç haline geldiğini düşünüyorum. Eğer finans yetkilileri Monero’yu engellemeye çalışırlarsa üzülürüm ama özellikle eşten eşe işlemlerde Monero’yu kısıtlayabileceklerini sanmıyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment