Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash’e Yeni Özellikler Geliyor

Bitcoin Cash yatırımcıları ve severleri, şu anda harıl harıl yeni özelliklerin gelip gelmemesini kendi aralarında tartışıyorlar. Özellikle Bitcoin Cash’e op-codes eklenmesi, temsili tokenler ve yeni bir blockchain yapısı oluşturmak yerine hali hazırda kullanılan blockchain yapıları üzerinden de koin oluşturmak yani ”Colored Coins” oluşumuna öncülük edebilir.

Özellikle Mayıs ayında gerçekleşecek hard forkun ardından da, daha yeni kodların eklenmesi gündemde.

Bitcoin Cash Artık Çok Daha Fonksiyonel Olacak

Bitcoin Cash’te merakla beklenen hard fork, 15 Mayıs günü gerçekleşecek. Hard fork sırasında blok boyutu 32 MB arttırılacak ve sisteme yeni operasyonel kodlar (op-codes) eklenecek veya hali hazırda bulunan bu tarz kodlar aktifleştirilecek. Operasyonel kodlar, ki yazının geri kalanında op codes olarak anılacaktır, x bir bilgisayar programı dilinin, bir işi spesifik olarak yapmasını sağlayan kod kısmı olarak özetlenebilir.

Bitcoin Cash’in protokolünde, ayrıca yeni tokenler oluşturulabilecek ve akıllı kontratların otomatik fonksiyonları yerine getirmesini sağlayacak özellikler de mevcut.

Bu kodların sisteme yeniden kazandırılması, yeni bir konu değil. Uzun süredir bu yönde tartışmalar yapılsa da, fitili ateşleyen esas nokta Github’da Andrew Stone tarafından kurulan Op-Group oldu. Birçok programcının katıldığı toplantıda, Bitcoin ABC’den Amaury Sechet, bitjoin.j.cash’ten Dan Connoly ve NChain’den Steve Shadders gibi isimler hazır bulundu.

Toplantıda birçok Bitcoin Cash ekosistemi katılımcısının, Bitcoin Cash Blockchain’ine orijinal Bitcoin op-codelarını eklemek istediği de belirtilirken, şu ifadeler kullanılmıştı:

”Ancak bununla birlikte bu tarz kodlar ile ilgili geçmişten gelen endişeler halen devam etmektedir. Örneğin, belirlenemeyen davranış biçimleri ve ağa karşı potansiyel DDoS atakları gibi.”

Op Group toplantısından çıkan sonuca göre, geliştiriciler bir dönem Bitcoin’de de yer alan dokuz farklı op-code’u sisteme yeniden ekleyecek. Bazı kodların sistemde hata vermesinden korkularak çıkarıldığı belirtildi. Örneğin, Bitcoin kod tabanının erken dönemlerinde kullanılan OP_LSHIFT adlı bir kod, ele geçirildiğinde o Bitcoin düğümü, tamamen çöküyordu.

Buna Herkes Razı Değil

Bu tarz kodların sisteme geri dönmesi, birçok kişiyi heyecanlandırsa da, Bitcoin Cash camiasındaki herkesin böylesi bir fikri heyecanla karşıladığını düşünmek hayli güç. Konuyla ilgili Op Group toplantısı katılımlarından yapılan açıklamanın ardından, Bitcoin Cash camiasında bu kodların yerine daha yeni geliştirlen kodların kullanılmasını isteyen kişiler de var.

Özellikle bu grubun başını çeken kişiler, bu kodların geri getirilmesinden ziyade, yeni çıkan Counterparty Cash kodlarının kullanılmasını istiyor.

Bu iki grup arasında hayli sıcak tartışmalar yaşanırken, Amaury Sechet, yaptığı açıklama ile Counterparty protokolünü eleştirmişti. Sechet, Counterparty protokolünün Bitcoin Cash zincirinden farklı bir ağ kullandığını belirtirken, şunları söyledi:

”Counterparty’ciler giderse, sadece Counterparty gider. Ama Op Group giderse, Bitcoin Cash gider.”

5 Milyon Sterlinlik Ödül

Bitcoin Cash camiasında yaşanan hararetli tartışmalar bir yana, sistemde bazı yenilikler daha olacak. Özellikle yeni bir Blockchain yaratmadan var olan Bitcoin Cash Blockchain’i üzerinden yeni koinler oluşturmanın yollarını arayan programcılar; Tokyo’daki Satoshi’s Vision Conference’da bu konuyu uzun uzadıya tartıştı. Hatta, Calvin Ayre’nin sahibi olduğu Coingeek firması, bu tarz bir tokenizasyonu Bitcoin Cash zinciri üzerinde yapmayı başaracak programcıya tam 5 milyon sterlin ödül verileceğini açıkladı.

Coingeek de, bu konuyla ilgili yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürürken, süreci hızlandırmak adına da Bitcoin Cash geliştiricileri ve diğer programcılar için Nakasendo adını verdikleri bir yazılım geliştirme setinin ilk versiyonunu piyasaya sürdü.

Coingeek’in yaptığı yarışmada akıllı kontrat fonksiyonunun önemsiz olduğu buna eş başka bir fonksiyonelliğin sunulmasının da kabul göreceği belirtildi.

Coingeek’in yetkilileri, şu ifadeleri kullandı:

”Böylesi bir programın kesinlikle destekleyici ögeleri ve belgeleri de içermesi gerekiyor. Ayrıca bu çözümün akıllı kontrat içermesi şarttır diyemeyiz.”

Bitcoin Cash camiası, kripto paraya böylesi güzel özelliklerin gelmesinin ardından hayli heyecanlı görünüyor. Artık Bitcoin Cash Blockchaini üzerinde başka bir koin yaratmak ve bunların bono veya tahviller gibi fiziksel ya da dijital ürünlerin ölçüm değeri olmasını sağlamak, sadakat puanı kazanmak ve diğer özellikler mümkün kılınacak.

Bakalım gelecekte Bitcoin Cash severleri memnun eden başka değişiklikler de olacak mı…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment