Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NASA, Uzay Araştırmalarında Ethereum Blockchain’ini Kullanacak

Amerikan Uzay Bilimleri Enstitüsü NASA, Ethereum Blockchain’i üzerindeki akıllı kontratları kullanarak uzay araçları ile daha iyi ve kaliteli bağlantılark kurmak istiyor.

Uzay mekikleri ile iletişimler konusunda Blockchain teknolojisinin kullanılmasının büyük fayda sağlayabileceğini belirten NASA yetkilileri, bu projenin fonlandırılması için ciddi para ayrıldığını ve projenin başarı ile tamamlanması halinde uzaydaki astronotlar ile dünyadakilerin iletişiminin çok daha temiz ve güvenli olacağını belirtti.

Akron Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Jin Wei Kocsis’in önderlik edeceği projede, toplam fonlanan paranın şu an itibari ile üç yıl için 330 bin dolar olduğu ifade ediliyor. 

Projenin tamamlanması halinde uzay araçlarının artık kendiliğinden önemli bilgilere ulaşacağı ve bu sayede daha az kaza yaşanacağı belirtilirken; eskiden dünyadaki insanların vereceği bilgilere ağır derecede bağlı olan araç mürettebatının, artık bir böyle bir kaygısı ve sorunu kalmayacağı da belirtiliyor.

Ethereum merkezli Blockchain’in akıllı kontratları; NASA’ya, uzay araçlarının bu bilgiyi kendi kendine elde etmesi yönünde büyük kazanç sağlayacak. Özellikle uzay boşluğuna kaçma ve ciddi kazama riski olan araçlar; bu sayede daha güvenli bir şekilde keşif yapabileck.

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan projenin başı Dr. Jin Wei Kocsis, şunları söyledi:

”Bu projede, Ethereum Blockchain’ini kullanarak merkezi olmayan, güvenli ve idrak gücü yüksek bir ağ kuracağız ve bu sayede keşiflerimizi daha da güvenli ve iyi hale getireceğiz.”

Böylesi bir sistemin dünyadaki NASA yetkililerinin de işini gerçekten kolaylaştıracağını düşünen Kocsis, artık yerdeki bilimcilerin veri analizini yapmak yerine, arta kalan zamanlarında daha başka hayati bilgileri sağlayacaklarını belirtti.

Bu proje için Ethereum Blockchain’in nasıl ve ne şekilde kullanılacağına dair verilen detaylar, şu aşamada fazlasıyla net değil ancak; NASA yetkilileri, bu merkezi olmayan teknolojinin uzay araştırmalarında yepyeni bir çağa öncülük edebileceğini düşünüyor.

Konuyla ilgili konuşan NASA İletişim Departmanı başkanı Thomas Kacpura, şu ifadeleri kullandı:

”Merkezi olmayan, yeni ve yenilikçi bir teknolojinin gelmesi ile birlikte uzay araştırmalarında yeni bir çağ başlatabiliriz. Artık daha iyi geri bildirim alabileceğimiz ve daha efektif bir programa sahip olabiliriz. Bu da, günümüz ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayıp, bizi bir sonraki seviyeye çıkaracaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment