Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Hacklenmedi: FBI, Bitcoinleri Nasıl Ele Geçirdi?

FBI, geçen ay Colonial Pipeline’a saldıran bilgisayar korsanlarının Bitcoin ile aldığı fidyeyi kurtarmayı başardı. FBI’ın bu Bitcoinleri nasıl ele geçirdiğini açıklamaması, kripto para camiasında soru işaretleri doğursa da bunun korkulandan daha basit bir açıklamasının olabileceği düşünülüyor.

ABD Adalet Bakanlığı, dün gece saatlerinde yaptığı açıklamada Rus hacker grubu DarkSide’ın Colonial Pipeline’dan aldığı fidyenin kurtarıldığını duyurdu. Bitcoin fiyatı, bu açıklamayı izleyen saatlerde binlerce dolar düşüş yaşadı.

Bitcoinlerin olduğu cüzdana erişim sağlandı

Resmi makamlarca yapılan açıklamalar kapsamında; bir FBI ajanının söz konusu Bitcoin işlemini blockchain üzerinden takip ettiği, federal yetkililerin içerisinde 63,7 tane Bitcoin bulunan bir cüzdanı ele geçirdiği biliniyor.

Mahkeme belgelerine göre el koyma operasyonu Kaliforniya’nın kuzeyinde gerçekleşti. Operasyonun ABD sınırları içerisinde gerçekleşmiş olması, kolluk kuvvetlerine arama izni çıkartma konusunda kolaylık sağladı.

CNBC’nin haberine göre FBI’ın San Francisco ofisinde görevli ajan Elvis Chan, pazartesi günü bu operasyona ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Chan, yaptığı açıklamada FBI’ın bu Bitcoinleri nasıl ele geçirdiğini açıklayamayacağını çünkü aynı taktiğin gelecekte yeniden kullanılabileceğini söyledi. Federal ajan ayrıca bu taktiğin “yurt dışı (operasyonlarında) da” sorunsuz şekilde kullanılabildiğini belirtti.

Operasyon kapsamında Microsoft’un istihbarat merkezinden yardım alındığı aktarıldı.

Boston Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünde görevli Doçent Sharon Goldberg, Haziran 2017 tarihli bir yazısında NSA’in internet trafiğini coğrafi şekilde manipüle edip edemeyeceği sorusunu ele almıştı.

‘Bitcoin hacklendi mi?’ sorusuna yanıt verdi

FBI’ın, bu cüzdana nasıl erişim sağladığını açıklamamamış olması kripto para sektöründe Bitcoin’in hacklenmiş olma ihtimaline ilişkin bazı soru işaretleri doğurdu. Blockstream’in CEO’su olan ve Satoshi Nakamoto’nun atıfta bulunduğu isimlerden biri olan Adam Back, bu iddialara şu şekilde yanıt verdi:

“Bitcoin hacklenmedi. Bir Bitcoin cüzdanı hacklenmedi ki böyle bir şeyin mümkün olduğu dahi bilinmiyor. Fidyeyi alan hackerlar, kiralık bir cloud sunucusu kullandı. FBI mahkeme izniyle bu sunucunun kontrolünü ele geçirip, coinleri kurtardı. Bu kadar.”

Adam Back’in bu açıklaması, DarkSide hackerlarının mayısın ortasında yaptıkları bir açıklamayı akla getirdi. Krebson Security’nin 14 Mayıs tarihli haberine göre hackerlar, Telegram üzerinden şu duyuruyu yayımladı:

“İlk sürümden beri, yaşadığımız sorunlar konusunda açık ve dürüst olacağımız konusunda söz verdik. Bundan birkaç saat önce; altyapımızın blog, ödeme sunucusu ve DOS kısımlarına erişimimizi kaybettik. […] Ayrıca, ödeme sunucusundaki paralar bilinmeyen bir adrese gönderildi.”

bitcoin-hacker-ransomware

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!