Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Core, Segwit Destekli Yazılım Güncellemesi Yayınladı

Bitcoin Core geliştirici ekibi uzun zamandır beklenen ve kripto para iletişim ağını ölçmesi hedeflenen yeni yazılım güncellemesini yayınladı.

Bitcoin iletişim ağının alışılmış istemcisi Bitcoin Core’un 0.16.0’ıncı versiyonu Segregated Witness (SegWit)’i tamamen destekleme özelliğini içeriyor. Piyasaya sürüleceğinin işaretleri Şubat ayı başlarında Github tarafından yapılan bir açıklamada verilmişti.

Pazartesi günü Linux Foundation‘ın mail listesiyle “Bitcoin Core 0.16.0 cüzdan ve kullanıcı ara yüzlerinde SegWit’e tamamen destek özelliği getiriyor.” diyen bir haber yayıldı.

Yeni kod ile Bitcoin’in ölçülebilirliği önündeki engellerin aşılması amaçlandı. Bitcoin’in temel protokolünün maksimum 1 megabytelık blok boyutuna imkan sağlıyor oluşu işlemlerin hacmini ve hızını kısıtlıyor.

SegWit, imza ve işlem verilerini birbirinden ayırarak işlemlerinin “ağırlığını” azaltıyor ve yeni gelebilecek herhangi bir blok için oda açıyor. Bu iletişim ağının blok boyut sınırını artırmasa da olası hareketlerin hacim artışını mümkün kılıyor.

İmza bilgilerinin kaldırılması aynı zamanda işlem kimlikleriyle oynanabildiğinden daha önce de bir güvenlik hassasiyeti meselesi olmuş “işlemlerin genleşebilme sorununu” da ortadan kaldırıyor. Benzer bir şekilde Lightning Network gibi ikinci-katman protokollerinin yürürlüğe konulmasının da önünde bir engel teşkil ediyordu.

SegWit buna ek olarak Bitcoin Core’da emeği geçen Pieter Wuille ve Greg Maxwell tarafından yaratılmış ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayıp SegWit’in otomatik desteklenmesinin önünü açan ve işlem ücretlerini düşüren yeni adres formatını da takdim ediyor.

Kasım 2016‘da piyasaya sürülen SegWit, tartışmalara neden olan blok boyutu sınırlandırılması sebebiyle az talep görmüştü.

Buna rağmen GDAX ve Bitfinex gibi büyük kripto para borsaları son zamanlarda SegWit’e destek vermeye başladı.

Medium gönderisinde “SegWit sadece kullanıcılara doğrudan yarar sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Bitcoin’in gelişimi için bir temel niteliği taşıyor,” yorumlarında bulunan Bitfinex: “SegWit adreslerini destekleyerek Bitfinex, kripto-hayranlarının en büyük 3 endişesini: işlem ücretleri, işlem hızı ve toplam iletişim ağı kapasitesi problemlerini de ele alıyor.” diyerek devam etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment