Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Eski Haline Kıyasla Çok Daha “Merkezsiz” Durumda

Kanada’daki bir şirket tarafından yapılan araştırmaya göre Bitcoin ağı zaman içerisinde daha “merkezsiz” hale gelmeye başladı.

Kanada’daki Canaccord Genuity Group adlı bir şirket, Bitcoin ağının ne kadar merkezsiz olduğunu ölçebilmek için ağdaki hash oranının zaman içerisindeki değişimini inceledi. Şirketin araştırmalarına göre Bitcoin ağının günümüzde hali, eskiye kıyasla daha merkezsiz durumda.

Şirketin araştırmalarına göre 2014 yılının ortalarında Bitcoin ağındaki hash oranının yaklaşık yüzde 50’lik bir kısmı, GHash.IO adlı bir maden havuzu tarafından yönetiliyordu ki bu da ağın olası bir yüzde 51 saldırısı yaşayabileceği anlamına geliyordu.

Maden havuzlarının 2019 yılındaki verilerine baktığımızda ise görüyoruz ki hiçbir maden havuzu tek başına Bitcoin ağındaki hash oranının yüzde 20’sinden fazlasını kontrol etmiyor. Ağdaki beş maden havuzu kendi başına yüzde 10, yüzde 20’lik kısımları kontrol ederken çoğu havuzun kontrol ettiği oranın yüzde 10’dan daha az olduğunu görüyoruz.

Şirket, yaptığı bu araştırmaların sonucunda bir değerlendirme raporu hazırladı ve Bitcoin ağındaki bu değişimin olumlu yönde yorumlanabileceğini belirtti. “Merkezsizlik” ilkesiyle yola çıkan Bitcoin’in zaman içerisinde bu ilkeye daha bağlı hale gelmesi, Bitcoin ağının doğru yönde ilerlediği anlamına gelebilir.

Şirketin araştırmalarına göre ağdaki bu değişimin başlıca sebepleri arasında kripto para madenciliği sektöründeki gelişmeler yer alıyor. Kanada’daki bu şirket, ASIC gibi cihazların zaman içerisinde daha yavaş gelişim göstermesinin ağdaki rekabeti artırdığını ve bunun da Bitcoin’i daha merkezsiz hale getirdiğini belirtiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment