Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ETF Onayı ile Wall Street’in Dahil Olması 3 Kritik Riski de Beraberinde Getirdi!

ABD’nin spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurularını onaylaması bir dizi endişeyi beraberinde getirdi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 10 Ocak günü spot Bitcoin ETF başvurularını toplu bir şekilde onayladı. Fakat bu onayın ardından ETF’lerin pozitif taraflarının yanı sıra kripto para piyasasında yaratabilecekleri negatif etkilere de yer verildi.

Spot Bitcoin ETF onayları kripto para ekosistemi için bazı noktalarda risk teşkil ettiğini sesli bir şekilde dile getiren bazı analistler özellikle küçük bir grubun çok fazla Bitcoin’e sahip olması yani sektörün tekelleşmesi ve yüklü miktarda Bitcoin’in tek bir yerde tutularak saldırıya açık hale gelmesini ele aldı.

Hatırlanacağı üzere BlackRock ve Fidelity gibi dev şirketler, Bitcoinlerini saklamak için Gemini ve Coinbase’i tercih ederek bu iki kurum üzerindeki hassasiyeti artırmış oldu.

Konu hakkında açıklamada bulunan Bitcoin saklama firması Casa’nın CTO’su Jameson Lopp, ihraççıların Bitcoinlerini saklayan Coinbase ve Gemini’nin olası kötü senaryolarda direkt olarak hedef haline geleceğini belirtti. Bununla birlikte ileride bir gün yaşanabilecek yasal aksiliklerde devletlerin söz konusu kurumlar tarafından tutulan yüklü miktardaki Bitcoin’e kolayca ve hiç yorulmadan el koyabileceğini vurguladı.

Fakat bu kaos teorisine karşı çıkanlarda oldu. Varlık yönetim firması Vailshire Capital’in kurucusu Jeffrey Ross konu hakkında yaptığı açıklamada, bu endişenin abartılı ve yersiz olduğunu ifade etti.

Ross verdiği demeçte, teorik olarak bir emanetçinin hata yapma ve müşterilerin büyük miktarda Bitcoin’ini kaybetme riski olduğunu ancak mevcut ETF ihraççıları gibi büyük finans firmalarının bu tür kazaların meydana gelmesini önlemek adına tedbirli davrandığını kaydetti.

Açıklamasının devamında hükümetin borsalardaki Bitcoin’e el koyma olasılığını masaya yatıran Ross, hükümetin ABD’lilerin Bitcoinlerine el koyması için hiçbir neden göremediğini vurguladı.

Ross buunla birlikte 2025 yılında ETF ihraççıları tarafından Bitcoin üzerinde bir yönetişim kavgası yaşanabileceği fikrine katıldı. Muhtemelen dev kurumların Bitcoin ağını hisse kanıtı (PoS) yöntemine geçirmek isteyebileceğini fakat bunun Bitcoin topluluğunun geri kalanı tarafından onaylanmayacağını öngördü.

Ross ayrıca gelecek nesillerin spot Bitcoin ETF’ine sıcak bakmayacağını ve ailelerinden miras kalan ETF’leri satıp gerçek Bitcoin yatırımı yapmayı tercih edeceklerini savundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!