Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Rakip Altcoin Ağının Özelliklerini Övdü: Ethereum’a Getirecek!

Vitalik Buterin’in rakip blockchain’in işlevine övgü dolu sözleri kripto para piyasasının dikkatini çekti.

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in 16 Ocak tarihinde rakip blockchain protokolü Celestia’nın işlevine yönelik sözleri Twitter’da gündem oldu.

Bir sosyal medya kullanıcısı, Ethereum’un tanımına göre katman-2 protokollerinin rollup’lar olduğunu söyledi ve şu ifadelere verdi:

Data Availability (DA- Veri Kullanılabilirliği) olarak başka bir zincir kullanılırsa ve bir EVM zinciri olsa bir o zincirin katman-2’sidir.

Bu yorumun üzerine katman-2 projesi Taiko’nun kurucusu Daniel Wang, bir Ethereum rollup’ının veri kullanılabilirliği (DA) için başka bir zinciri kullanmasının onu Ethereum validiumu’u yapacağını söyledi.

Validium, Ethereum ana zincirinin ölçeklenebilirliğini artırmak için tasarlanmış bir teknolojidir. İşlem maliyetlerini düşürürken Ethereum güvenliğini korumasını sağlamaktadır. Validium, Ethereum ana zincirinde işlem verilerini saklamak yerine işlem sonuçlarını ve geçerlilik kanıtlarını ana zincire göndermektedir.

Vitalik Buterin’in yanıtı

Taiko kurucusunun paylaşımını alıntılayan Vitalik Buterin, tanımın doğru olduğunu ifade etti ve şu cümlelere yer verdi:

Rollup olmanın özünde koşulsuz güvenlik yatmaktadır. Herkes size karşı iş yapsa dahi varlıklarınızı çıkarabilirsiniz. DA harici bir sisteme bağlıysa bunu yapamazsınız. Ancak validium olmak birçok uygulama için doğru bir seçimdir. DA garanti sistemlerini kullanmak bir validum’un güvenliğini artırmaya yol açabilir. 

Vitalik Buterin’in bu cümleleri rollup’lara ucuz bir şekilde veri hizmeti sunan Celestia’nın işleyişine bir övgü olarak yorumlandı.

Öte yandan benzer bir şekilde EIP-4844 yükseltmesiyle birlikte Ethereum blockchain’i içeresinde Rollup’lar için özel bir yer ayrılacak ve rollup’lar verilerini bu özel yerde ucuz bir şekilde kullanacak

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!