Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Bu Ülkede 38 Bin Dolara Ulaştı: Neler Oluyor?

Afrika’nın en yoğun nüfuslu ülkesi Nijerya borsalarındaki Bitcoin (BTC) fiyatı, küresel piyasa seviyelerinin %50 üstüne yükseldi.

Nijerya’da bir Bitcoin’in fiyatı yerel para birimi naira cinsinden 38.000 dolara fırladı. Nijerya Merkez Bankası tarafından alınan kararlar ardından Bitcoin’e yönelen yerel halk, ülke içerisindeki fiyatta ciddi bir artışa neden oldu.

Haberin kaleme alındığı esnada Nijerya merkezli kripto borsası NairaEX‘te 1 Bitcoin’in fiyatı 38.792 dolara denk gelen 17,5 milyon nairadan işlem görüyor. Aradaki fiyat farkına bakıldığında Bitcoin’in şu anki piyasa fiyatına göre %50‘den fazla değerli olduğu görülüyor.

Neler Oluyor?

Merkez bankası nakitsiz topluma geçişi hızlandırma çabaları çerçevesinde ATM‘lerden nakit para çekimine sınırlama getireceğini ve kara para aklama girişimlerine önlem olarak eski banknotların tedavülden kaldırılacağını beyan etti. Hükümet tarafından yapılan açıklamada 9 Ocak itibariyle vatandaşların bankamatiklerden günde en fazla 20.000 naira (yaklaşık 43,50 dolar) çekmesine izin verilirken haftalık limit 100.000 naira (yaklaşık 217 dolar) olarak belirlendi.

Merkez bankası, Nijeryalılara eski ve yüksek kupürlü banknotlarını yeni para birimiyle değiştirmeleri için 24 Ocak’a kadar süre tanıdı fakat bu süre çok kısa bulunarak halk tarafından tepkiyle karşılandı. Ardından hükümet yeni bir duyuru ile süreyi 10 Şubat’a kadar uzattı.

Nijerya hükümeti tarafından 2022’nin sonunda yapılan açıklamada, kripto paraları yasal olarak tanıyacak yeni bir yasa tasarısını meclisin onayına sunulacağı açıklanmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!