Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nijerya’dan Bitcoin ve Kripto Para Yasağına Son: Yasal Olarak Tanımaya Hazırlanıyor!

Afrika’nın en yoğun nüfuslu ülkesi Nijerya, Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimleri üzerinde bulunan yasağı sonlandırarak yasal olarak tanıyacak yeni bir yasa tasarısını onaylamaya hazırlanıyor.

Nijerya merkezli yerel gazete Punch tarafından yapılan habere göre Nijerya hükümeti, kripto paraları yasal olarak tanıyacak yeni bir yasa tasarısını meclisin onayından geçirmeye hazırlanıyor. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımını “küresel uygulamalara” ayak uydurmanın bir yolu olarak kabul edecek yasanın net onay tarihi ise bildirilmedi.

Regüle edilmiş bu tasarının onaylanması durumunda, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yasal olarak tanınmasına ek olarak yasanın Nijerya Merkez Bankası (CBE) ve Nijerya Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu’nun (SEC) dijital para birimleriyle ilgili konulardaki düzenleyici rollerini özetleyeceği belirtildi.

Haberde, “2007 Yatırım ve Menkul Kıymetler Yasa Tasarısı”nın onaylanması halinde Nijerya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu‘nun, “kripto para ve diğer dijital fonları yatırım için sermaye olarak tanımasına” izin vereceğinin altı çizildi.

Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasaları Komitesi Başkanı Babangida Ibrahim konuyla ilgili verdiği röportajında şu ifadelerde bulundu:

Daha önce ikinci okuma sırasında da söylediğim gibi, Nijerya’da verimli ve canlı bir sermaye piyasasına ihtiyacımız var. Bunu yapabilmemiz için de küresel uygulamalardan haberdar olmamız gerekiyor.

Hatırlanacağı üzere Nijerya hükümeti Şubat 2021‘de tüm kripto para faaliyetlerini yasaklayan bir karara imza atmıştı. Bu yasaklar kapsamında bankalar dahil olmak üzere birçok yerel kullanıcıya milyonlarca doları bulan cezalar verildi.

Fakat kripto paralara gelen bu yasağın üzerinden neredeyse 10 ay kadar kısa bir zaman geçmişken Nijerya Merkez Bankası‘nın fikrini değiştirmesi yerel yatırımcıları şaşırttı. Bu fikir değişikliğini “ikinci bir inceleme” olarak lanse eden banka, geçen sene uygulanan yasağı  “kontrol eksikliğine” bağladı:

Nijerya’da kripto para birimi ilk yasaklandığında, CBN bu yatırımcıların çoğunun yerel hesap bile kullanmadığını keşfetti. Yani CBN’nin yetki alanı içinde değiller. Yerel hesap kullanmadıkları için CBN’nin onları kontrol etmesinin bir yolu yoktu.

Yerel yorumculara göre yasal düzenleme noktasındaki bu değişikliğin bir diğer nedeni ise halkın Nijerya hükümetine ait yerel dijital para olan eNaira’ya ilgisiz tutumu olduğu öne sürüldü. Hükümet tarafından paylaşılan son raporlarda, yaklaşık 12 aydır faaliyet gösteren eNaira‘ya halkın sadece %0,5‘inin ilgi gösterdiği ortaya koyulmuştu.

Öte yandan halkın Bitcoin’e olan ilgisi ise tüm yasaklara rağmen azalmadı. Nijeryalılar, Bitcoin işlem hacminde geçen yılın ocak ayından ağustos ayına kadar sadece ABD‘nin gerisinde kaldı. Bununla birlikte Chainalysis 2022 yılı global çaplı kripto para adaptasyon verilerine göre Google üzerinden “Bitcoin” kelimesi arama oranlarına bakıldığında Nijerya dünya sıralamasında 11. oldu.

Ayrıca Nijerya hükümeti eylül ayının başında Binance ile anlaştıklarını ve bu anlaşma kapsamında ülke çapında dijital ekonomi alanı oluşturmak için iş birliği yapacaklarını duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!