Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı CME Group Opsiyonlarından Nasıl Etkileniyor?

CME Group opsiyonlarının Bitcoin fiyatı üzerinde belli bir etkisi olup olmadığı tartışılıyor. Bu sebeple Interdax bir yazı kaleme alarak CME vadeli işlemleri ve BTC fiyatı arasındaki bağlantıyı irdeledi.

Geride bıraktığımız cuma günü, Bitcoin için bir başka “kara cuma” yaşandı ve 1.3 milyar dolarlık Bitcoin opsiyon sözleşmesi sona erdi. Bitcoin için en büyük vadeli işlem platformlarından biri olan ve genel anlamda finans dünyasında kurumsal yatırımcıların etkili olduğu bir yer olarak bilinen CME Group’ta BTC için opsiyon sözleşmelerinin sona ermesinin etkisi uzun zamandır tartışılıyor. Medium üzerinden bir blog gönderisi yayınlayan Interdax, yaptığı araştırmalar ile konuyu ele aldı.

BTC fiyatının rekor seviyeye çıktığı Aralık 2017’den beri CME’de yer alan vadeli Bitcoin işlemlerinin hacmi zamanla ciddi büyüme gösterdi. Profesyonel traderlar ve kurumsal yatırımcılar bu türevleri arbitraj yapmak, BTC varlıklarını korumak veya BTC/USD’deki dalgalanmalardan kâr elde etmek için kullanıyorlar. Peki, hacmi giderek artan bu sözleşmelerin vadesinin dolmasının BTC fiyatı üzerinde bir etkisi var mı?

Opsiyon sözleşmelerinin geleneksel piyasalardaki etkisi

Opsiyon sözleşmelerinin süresinin dolmasının etkisi, geleneksel finans piyasalarında oldukça fazla araştırılmış ve çeşitli hisse senedi piyasalarında mevcut bir bağlantı bulunmuştur. Opsiyon sözleşmelerinin vadesinin dolması temel olarak bu üç faktörün ortaya çıkmasıyla sonuçlanır:

  • Sözleşme sonunda ilgili varlığın işlem hacminde artış,
  • Sözleşmelerin sona erdiği gün fiyat oynaklığı,
  • Sözleşmelerin sona ermesi ile fiyatta ters hareketlilik.

Bazı piyasalarda bu durum doğrudan yukarıda sayılan etkenleri doğurmasa da, oluşan spekülatif ortam ilgili varlıkların fiyatlarını etkileyebiliyor. Spekülatör yatırımcılar, sözleşmelerini kendi pozisyonlarına uygun bir fiyata getirmek için manipüle girişimlerinde bulunabiliyorlar. Peki, geleneksel pazarları etkileyen bu faktörler Bitcoin için de geçerli mi? BTC opsiyonlarının süresinin dolması ile volatilite veya fiyatta beklenmedik bir yöne doğru yükselme ya da alçalma gözlemlemek mümkün mü? Yoksa opsiyon sözleşmelerinin bitişinin Bitcoin üzerindeki etkileri de spekülasyon ile mi sınırlı?

Bitcoin fiyatı opsiyon sözleşmelerinden nasıl etkileniyor?

CME’de Bitcoin için opsiyon sözleşmelerinin süresinin sona erdiği gün genellikle cuma günlerine denk geliyor. Bu cumalarda Bitcoin fiyatındaki artış ortalama olarak %1.20 iken, diğer cumalarda bu oran ortalama %0.40 oranının altında seyrediyor. Yani BTC fiyatı, opsiyon sözleşmelerinin sona erdiği 24 saatlik zaman diliminde normale oranla neredeyse %1 artış gösteriyor. Bitcoin fiyatı belli bir oranda ve belirtilen süre içinde CME sözleşmelerinin sona ermesinden olumlu etkileniyor olabilir.

Fakat aynı kriterlerle haftalık değişimlere bakıldığında bariz bir şekilde yükseliş ya da düşüşe işaret etmiyor. Yapılan analizlere göre CME sözleşmelerinin sona ermesi ile haftalık getiriye bakıldığında fiyat çok küçük oranda olumlu etkilendiği için bu etki nötr olarak sayılıyor. Yani haftalık bazda vadeli işlem sözleşmelerinin süresinin dolması Bitcoin fiyatına ne iyi ne kötü yönde etki ediyor.

Bitcoin-fiyati-cme-group

Yapılan araştırmaya göre, BTC fiyatı üzerindeki etki Bitcoin opsiyonlarının süresinin dolması ile başlayan sonraki 7 günlük süreçte bariz şekilde ortaya çıkıyor. Verilere göre BTC/USD CME vadeli işlem sözleşmelerinin sona ermesinden 7 gün sonra ortalama %0.80’nin üzerinde yükseliyor.

Sonuç olarak, CME Bitcoin opsiyon sözleşmelerinin sona ermesi ile fiyat için veriler, 24 saatlik zaman diliminde pozitif yönü gösterse de; 48 ve 72 saatlik zaman diliminde negatif sonuçlar veriyor. Süre bir haftaya uzadığında ise fiyatın az da olsa olumlu etkilendiği söylenebilir.

Bitcoin işlem hacminde önemli bir değişiklik var mı?

Bitcoin opsiyonlarının vadesinin dolması ile spot borsalardaki işlem hacminde geleneksel piyasalardaki gibi önemli bir artış ya da azalma gösterip göstermediği de mercek altına alındı. Verilere göre BTC ticaret hacmi CME sözleşmelerinin sona ermesinden 2 gün önce artış eğilimi gösteriyor.

Ayrıca, BTC işlem hacminin çoğunlukla CME vadeli işlemlerinin sona ermesinden önceki günlerde genel ortalamanın üzerine çıktığı gözlemleniyor. Buna göre Bitcoin traderları, opsiyonlar sona ermeden önceki dönemde sözleşmeler sona erdikten sonraki zamana nazaran çok daha aktifler.

Bitcoin-fiyati-cme-group

Fiyatta oynaklık oluyor mu?

Bitcoin için CME’deki opsiyon sözleşmelerinin sona erdiği gün fiyat 24 saatlik ortalama fiyat oynaklığının, diğer zamanlara nazaran daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Fakat haftalık bazda bakıldığında sözleşme süresinin dolduğu günler haftalık ortalama volatilite bakımından daha düşüktür.

Tıpkı ticaret hacminde olduğu gibi volatilite de opsiyonların sona ermesinden önceki günlerde zirve yapıyor. Sonuç olarak araştırmaya göre, Bitcoin için CME vadeli işlem sözleşmelerinin süresinin dolması ile volatilite bakımından bir ilişki kurmak mümkün olabilir.

Bitcoin fiyatında ters hareketlilik oluyor mu?

Geleneksel piyasa için yapılan incelemelerden çıkan sonuçlardan biri olarak fiyatlardaki ters hareketlilik etkenin, Bitcoin için yapılan araştırmada da bakıldı. Araştırmacılar, BTC fiyatında herhangi bir tersine dönüş olup olmadığını gözlemlemek için bir tablo oluşturarak; ayın ilk gününden, opsiyon sözleşmelerinin bitiminden önceki güne kadarki fiyat değişim oranlarını ve sonraki değişim oranlarını karşılaştırdılar.

  • Aşağıdaki tabloda gözlemlenebileceği gibi Bitcoin fiyatında bu doğrultuda net bir eğilim olmamakla beraber oran neredeyse %50 – %50’dir.

Bitcoin-fiyati-cme-group

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!