Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Fidelity Araştırmasına Göre 50 Bin Dolar Olabilir

Fidelity Digital Assets bugün Bitcoin ile ilgili yayınladığı raporda “kurumsal yatırımcılar Bitcoin almalı mı?” sorusunu yanıtladı. Fidelity ekibi raporun sonucunda Bitcoin’in zamanla büyüyüp “bağımsız bir varlık sınıfı haline gelebileceği” ve iyi bir yatırım alternatifi olabileceği sonucuna vardı.

Pek çok yatırımcı geleneksel piyasalara yatırım yapmayı tercih etse de alternatif yatırımlara yönelim gitgide artıyor. “Alternatif yatırım” kategorisi melek yatırımcılık, çiftçilik gibi birbirinden farklı eylemleri içerisinde barındırıyor. 2018 yılında dünya genelinde yapılan toplam yatırımın %12’si alternatif yatırım araçlarına yapıldı ve bu da ona 13.4 trilyon dolarlık bir pazar sağladı. CAIA üyelerine göre bu oran 2025 yılına kadar %25’e çıkabilir.

Fidelity Digital Assets ekibi bugün bir rapor yayınlayıp Bitcoin’in alternatif bir yatırım aracı olarak görülüp görülemeyeceğini değerlendirdi.

Bitcoin’in avantajları ve dezavantajları neler?

Bir varlığın alternatif yatırım olarak değerlendirilebilmesi için o şeyin geleneksel piyasalarla arasında güçlü bir korelasyon olmaması gerekir. 2009 yılında ortaya çıkan Bitcoin, varlığını uzun süre boyunca geleneksel piyasalardan bağımsız şekilde sürdürdüğü için bu tanımı karşılıyor gibi görünüyor. Fidelity’nin araştırmalarına göre Bitcoin ile geleneksel piyasalardaki korelasyonun zayıf olmasının sebebi:

  • Bitcoin’in büyük ölçüde bireysel yatırımcılara hitap etmesi,
  • Kazanç ve risk faktörlerinin değişkenlik göstermesi,
  • Piyasadaki algının çok daha hızlı değişiklik göstermesi,
  • İki piyasadaki yatırımcı kitlesinin birbirinden bağımsız olması olabilir.

Bitcoin uzun vadede geleneksel piyasalardan bağımsız hareket etmişse de bu durum son aylarda değişmeye başladı. S&P 500 ve altın piyasaları ile birlikte hareket etmeye başlayan Bitcoin, bu sırada gitgide daha fazla kurumsal yatırımcının ilgisini çekti. Fidelity ekibi de Bitcoin piyasasındaki kurumsal yatırımcı sayısının artması halinde BTC ile geleneksel piyasalar arasındaki korelasyonun güçlenebileceğini belirtti. Ancak bu Bitcoin’in alternatif bir yatırım olamayacağı anlamına gelmiyor.

Bitcoin her şeye rağmen iyi bir seçenek olabilir

Bitcoin ile geleneksel piyasalar arasındaki korelasyon zamanla güçlense de bu iki piyasa arasında bazı temel farklılıklar olduğu düşünülüyor. Bu farklılıklar kendisini gerek likidite, gerek erişilebilirlik, gerekse düşük maliyet alanlarında gösteriyor.

Yatırımcılar Bitcoin ile 7/24 alım satım yapabiliyor ve 21.3 milyar dolarlık ticaret hacmi sayesinde likidite konusunda ciddi bir sorun yaşamıyorlar. Bitcoin bunun ötesinde diğer alternatif yatırım araçlarına kıyasla daha erişilebilir durumda. Start-uplara, çiftliklere, sanat eserlerine vs. yatırım yapmak için ciddi miktarda sermaye gerekse de Bitcoin, her türlü yatırımcının cüzdanına uygun. İnsanlar ayrıca Bitcoin alacakları zaman düşük maliyetlerle işlem yapabiliyor, yeri geldiğinde vadeli Bitcoin sözleşmesi açıp daha farklı alternatiflere yönelebiliyorlar.

Tüm bunlar Bitcoin’in bağımsız ve alternatif bir yatırım aracı olarak görülmesini sağlayabilir. Bu pazardan (13.4 trilyon dolar) yüzde 5 gibi bir pay kapılması halinde Bitcoin’in piyasa değerinde 670 milyar dolarlık bir artış olur. Anlık değerin 210 milyar dolar olduğu düşünülürse bu Bitcoin’e neredeyse 50 bin dolarlık bir birim fiyatı verir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!