Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Dev Bitcoin Platformu Localbitcoins’e Bloke Koydu

Rusya, LocalBitcoins borsasını bloke ettiğini açıkladı. VPN gibi araçlar olmadan erişimin sağlanmasının mümkün olmadığı borsanın Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) tarafından bloke edildiği öğrenildi. Finlandiya merkezli kripto borsası LocalBitcoins ise söz konusu erişim engeliyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

CryptoDiffer’in Twitter üzerinde paylaştığı analize göre, LocalBitcoins Nisan ve Mayıs 2020 tarihlerinde en yüksek kripto para hacmi gerçekleştirdiği ülke Rusya oldu. Bu nedenle LocalBitcoins’e gelen erişim engeli hamlesinin şirket için büyük bir kayıp olacağı ifade ediliyor.

bitcoin-interest-geography
Rusya’dan Kripto Borsalarına Erişim Engeli

Roskomnadzor, LocalBitcoins URL’ini illegal işlemler gerekçesiyle erişime kapattı. Resmi verilere göre LocalBitcoins, 21 Temmuz 2020 tarihinde Onezhsky Şehir Mahkemesi’nin emri üzerine kara listeye alındı. Kripto borsasına gelen erişim engelinin tam olarak hangi tarihte geldiğinin bilinmediği aktarılırken, Rusya’daki bazı kullanıcıların Eylül 2020’nin sonlarından itibaren erişim zorlukları yaşamaya başladıkları öğrenildi.

Roskomnadzor, bir süre önce dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance’in web sitesini de kara listeye aldığını duyurmuştu. Binance, 24 Eylül’de bu haberi resmi olarak onaylamış ve gereken itirazları yapmıştı.

Finlandiya Kripto Borsasında Suç Oranı Yüksek

Rusya’nın bu hamlesiyle birlikte LocalBitcoins’in kara para aklama gibi yasadışı faaliyetlere izin verdiği de konuşulmaya başlandı. CipherTrace tarafından yayınlanan bir rapora göre LocalBitcoins, 2020 yılının ilk 5 ayında Finlandiya borsaları arasında en yüksek suç oranına sahip borsa oldu. Raporda, söz konusu borsayla ilgili şöyle bir cümle yer alıyor:

“Arka arkaya 3 yıl, Finlandiya borsaları en yüksek BTC suç unsuru barındıran borsalar arasında 1. sırada yer aldı ve tüm BTC fonlarının %12.01’i doğrudan bu suç kaynaklarından geldi. LocalBitcoins ise bu suçların %99’una ev sahipliği yaptı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!