Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Hiç Stabil Hale Gelecek mi?

Günümüzde Bitcoin’i eleştiren isimler genellikle Bitcoin fiyatındaki dalgalanmaları örnek göstererek Bitcoin’in volatilitesinin çok yüksek olduğunu söylüyorlar.

Kripto para sektöründeki bazı isimler ise bu argümana karşı çıkarak Bitcoin’in zaman içerisinde daha stabil hale geleceğini öne sürüyor, bunun da zamanla olacağını vurguluyorlar. Peki Bitcoin’in gerçekten stabil hale gelmesi mümkün mü?

Kimine Göre Evet

Bazı kripto para takipçileri Bitcoin’in zaman içerisinde çok daha stabil hale geleceğini düşünüyorlar.

Bu isimlere göre Bitcoin’in stabil hale gelmesi için öncelikle Bitcoin’in iyice büyümesi ve daha fazla kişi tarafından kullanılması gerekiyor. Piyasanın büyümesiyle birlikte Bitcoin fiyatının çok daha stabil olması mümkün olabilir.

Böyle bir durumda Bitcoin hem kurumsal yatırımcılara hem de Bitcoin’i bir para birimi olarak kullanmak isteyen kişilere güven vermeye başlayabilir. Fakat bu isimler Bitcoin’in tam olarak ne zaman stabil hale geleceğini veya fiyatın stabil olması için tam olarak ne yaşanması gerektiğini söylemiyorlar.

Kimine Göre Hayır

Nouriel Roubini gibi ünlü ekonomistler Bitcoin fiyatının stabilleşmeyeceğini ve piyasanın her zaman spekülasyonlara göre hareket edeceğini düşünüyorlar.

John Paul Koning de Bitcoin fiyatının stabilleşeceğine şüpheyle yaklaşan isimlerden biri. Nieuwenhujis kısa süre önce sosyal medya hesabından bir gönderi paylaştı ve “Bitcoin büyüdükçe fiyatı da stabilleşecek” diyenlere bir yanıt verdi.

Koning’in görüşüne göre Bitcoin fiyatı, Bitcoin büyüse dahi stabilleşmeyecek. Bu düşüncesini Dogecoin’den örnek vererek ifade eden Koning’e göre Bitcoin gibi kripto paralar büyüseler dahi volatilitelerini kaybetmiyorlar.

Görünüşe göre Koning’in bu argümanına ünlü altın analistlerinden Jan Nieuwenhujis de sıcak bakıyor. Nieuwenhujis sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide insanları Koning’in argümanını çürütmeye çağırdı. Joseph Skewes adlı bir kullanıcının Dogecoin örneğine karşı sunduğu argüman ise şu oldu:

1 milyar dolarlık piyasa değeri çok küçük kalır. Daha büyük bir piyasayı harekete geçirmek doğal olarak daha fazla sermaye gerektirmez mi? Mesela Bitcoin’in değeri 170 milyar dolarken piyasaya 1 milyar dolar sokmakla, bunu Bitcoin’in değeri 10 trilyon dolarken yapmak aynı şey mi?

Belirsizlik Sürüyor

Bitcoin fiyatının zaman içerisinde daha stabil olup olmayacağı sorusu henüz yanıtlanabilmiş değil.

Bir taraf fiyatın Bitcoin büyüdükçe stabilleşeceğini, öbür tarafsa bunun pek gerçekçi bir senaryo olmadığını öne sürüyor. İki tarafın da kendine has argümanlar ürettiğini de görebiliyoruz. Ancak Bitcoin fiyatının zamanla ne gibi bir performans sergileyeceğini görmek için en azından şimdilik beklemek gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment