Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatını Madenciler Düşürmedi

Coindesk yazarı Zack Voell, Bitcoin fiyatı ile sıklıkla ilişkilendirilen madencilerin yaptığı BTC satışları hakkında bir açıklama yaptı. Voell’in ortaya koyduğu verilere göre, Bitcoin madencileri bir süredir Bitcoin fiyatını etkileyecek şekilde satış yapmıyor.

Zack Voell, Bitcoin madencilerinin BTC fiyatı üzerinde büyük etkileri olduğuna dair açıklamaların doğru olmadığını söyledi. Madencilerin adeta “günah keçisi” olarak nitelendirildiğini ifade eden Voell, Glassnode ve Coindesk verilerinin beklenenden farklı sonuçlar gösterdiğini belirtti.

Voell, öncelikle son 6 ay içerisinde madenci cüzdanlarından borsalara haftalık bazda akan Bitcoin’lerin sabit seviyede gerçekleştiğini gösterdi ve bu süre zarfında BTC fiyatının %330 yükseldiğini hatırlattı. Aynı zamanda, Temmuz 2020’den bu yana madencilerden borsalara akan BTC miktarı 2 bin 100 olurken güncel miktar 1200 seviyesinde.

Madenci cüzdanlarındaki 4 günlük düşüş, fiyat yükselirken gerçekleşti

Voell, 26 – 30 Aralık tarihleri arasında madenci cüzdanlarında beklenmedik bir düşüş kaydedildiğini ifade etti. Açıklamaya göre, madencilerin toplam cüzdan bakiyeleri bu tarihlerde %1 oranında geriledi. Bu gerileme, 21 bin BTC ediyor. Her ne kadar bu düşüşün bir düzeltme sırasında olmasının beklendiğini söylese de, Voell bu olayın BTC fiyatı 26 bin dolardan 29 bin dolara çıkarken gerçekleştiğini belirtti.

Glassnode verisini paylaşan Coindesk yazarı, madencilerin sahip oldukları BTC’leri borsalara neredeyse hiç aktarmamış olduklarını gösterdi. Bahsi geçen 4 günlük periyotta, madenci cüzdanlarından 2 bin 400’ün altında BTC’nin borsalara gönderildiğini söyledi. Bu durumda madencilerin borsalara aktardığı Bitcoin’lerin hepsi anında satılmış olsa bile BTC fiyatına çok küçük bir etkisi olabileceğini öne sürdü.

bitcoin-fiyatı
Madenci havuzları giderek daha fazla bitcoin tutuyor

Voell, madenci havuzlarında tutulan BTC miktarının artış göstermeye başladığını söyledi. Aynı zamanda, madencilerin Bitcoin’lerini satmadıkları, yalnızca belirli giderlerini karşılamak için ufak meblağlarda satış yaptıkları belirtildi. Buna gerekçe olarak ise artan Bitcoin fiyatının madencilerin kar marjını artması gösterildi. “Bitcoin satışı yapan kim?” sorusuna cevap veren Zack Voell, düşüşün arkasında büyük olasılıkla ABD yatırımcılarının olduğunu söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!