Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatını Vadeli İşlem Yatırımcıları mı Manipüle Ediyorlar?

Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin teslim tarihi yarın son buluyor. Bazı analistler bunun piyasayı kayda değer ölçüde etkileyebileceğini düşünüyorlar.

CME Group’un sunduğu Bitcoin sözleşmelerinin teslim tarihleri genellikle her ay sonunda bitiyor. Yeni yapılan araştırmalar, sözleşme tarihlerinin bitmesi ile kripto para piyasasındaki hareketlilikler arasında bir bağlantı olabileceğini gösteriyor.

Bazı kripto para yatırımcıları CME Group aracılığıyla vadeli işlem ticareti yapıyorlar. Ancak CME Group, Bakkt’ın aksine Bitcoin sözleşmelerinde fiziki olarak Bitcoin teslim etmiyor. Sözleşmeler bunun yerine nakit üzerinden yapılıyor ki bu, Bitcoin fiyatının daha kolay manipüle edilmesini sağlıyor olabilir.

Piyasayı Nasıl Etkileyecek?

CME Group’un Bitcoin sözleşmelerinin tarihi yarın doluyor. Arcane Crypto tarafından yapılan araştırmalara göre kripto para piyasası bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir.

Arcane Crypto araştırmalarına göre Bitcoin fiyatı hemen hemen her ay sonunda, yani CME’deki Bitcoin sözleşmelerinin tarihi her dolduğunda, değer kaybediyor.

Arcane Crypto ekibinden Bendik Norheim Schei konu hakkında şu açıklamayı yapıyor:

”Bitcoin fiyatının hep CME’deki sözleşmelerinin tarihi dolduğu zaman düşüyor olmasının yalnızca bir tesadüften ibaret olması istatistiksel olarak pek mümkün görünmüyor. Veriler, Bitcoin fiyatının CME sözleşmeleri dolmadan önce manipülasyona uğradığını gösteriyor. Ancak bu manipülasyonun kasıtlı olduğunu gösteren bir veri yok.”

Kripto para analistlerinden Crypto Welson da bu konu hakkında bir yorum yaparak Bitcoin fiyatının vadeli işlem ticaretinden etkilenebiliyor olabileceğinden bahsetti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment