Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 26 Eylül 2019

Merhaba,

7.500$’a merhaba deme ihtimaline çok yakınız.

Bitcoin’in 9.700$’lardan bir anda ve hızlıca 8.000$’lara düşmesi piyasayı allak bullak etmiş görünse de bir kısım analist fiyatın tekrar yükseleceğini düşünürken bir kısım analist de fiyatın daha da aşağıya ineceği tahmininde bulunuyor. Fiyatın tekrar toparlanacağı düşüncesinde olanlar Bitcoin ağındaki işlen hacminin ve sayısının artmasının ve bunun iyi bir gelişme olduğunun arkasına saklanırken, fiyatın düşeceği inancında olanlar ise gerek parabolik formasyonun ihlali ve gerekse dipten hala bir sıçramanın olmadığı gerçeğine dayanarak bu düşüncelerini dile getiriyorlar.

Her iki tarafın düşünceleri son derece değerli olsa da biz önemli bir teknik enstrüman açısından fiyatın geleceğini hakkında fikir sahibi olmaya çalışalım.

Büyük resme bakalım, haftalık grafik ne diyor? İki önemli hareketli ortalama EMA50 ve EMA200 büyük resmi doğru bir şekilde okumamıza yardımcı olan teknik analiz yöntemlerinden birisi. Fiyatın EMA50’yi aşağı doğru kırma girişimi ve eğer bunu başarırsa mutlaka deneyeceği EMA200’ü kırma amacı doğrultusunda hareket ettiğini söylemek gerekir. EMA50’nin boynunu aşağı kırmaya çalışması ilerleyen zaman içinde bir Death Cross yaşanması riskini taşıyor. Grafikte kendini gösteren bir başka oluşum da çift tepe formasyonu. Bu formasyon henüz kendisini tamamlamamış bir yapı halinde. Kendisini tamamlaması durumunda ilk durağının 7.500$ olacağını kesin bir dille söyleyebiliriz.

Örneğin günlük grafikte Mayıs 2018’de daha önce yaşanan Death Cross’un ardından fiyat kendisini 3.000$’lara kadar salmıştı. Şu an için günlük grafikte boynunu aşağı kırmış olan EMA50’nin, EMA200’ü yakalaması durumunda yaşanabilecek büyük düşüşe hazır olunması gerekir. Bununla birlikte fiyatın henüz başaramadığı dipten dönme hamlesini görmemiz durumunda ise eğer bir kedi sıçraması gibi geçici bir hamle olmaz ve 9.000$ seviyelerinde tutunmayı başarırsa yukarı doğru yeni oluşumlar görmek mümkün olabilir. Her ne kadar bu küçük bir ihtimal gibi dursa da olasılık dahilinde bir senaryo olarak düşünülmeli.

4 saatlik grafikte geçmişte yaşanan EMA50 ve EMA200 kesişimi sonrasında keskin bir şekilde düşen fiyat ardından tekrar toparlanmayı başarmıştı. Eylül ayının başında aynı kesişimi yaşayan fiyatın son düşüşün ardından tekrar toparlanıp 10.000$ ve üstüne çıkıp çıkamayacağı ise büyük bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.

Tekrar etmekte fayda var; eğer fiyat dipten bir dönüş yakalar ve bu bir kedi sıçraması şeklinde geçici bir çıkış olmaz ise 9.000$ bandında kendisine yeni bir yer edinmeli. Edindiği bu yeri sağlamlaştırabilmek için de mutlaka 9.500$ bandında bir süre yatay gitmeli. Aksi durumda ve büyük olasılıkla fiyatın 7.500$ ilk durağından sonra 6.000$ durağını da denemesi ihtimalini her zaman göz önünde bulundurmak ve buna göre pozisyonlarımızı almak gerek.

Göreceli güç endeksi RSI, 50 çizgisinin altında ve aşırı satım bölgesinde her ne kadar boynunu hafifçe yukarı kırma hamlesi içinde olsa da, RSI’ın EMA50’nin altına kuvvetlice kırması hem bu düşüşün devam edebileceğini hem de yakın zamanda büyük bir çıkışın olmayacağını gösteriyor. Fiyatın RSI üzerinden geçmişi incelendiğinde bu seviyelerden daha aşağıları her zaman indiğini ve ardından bir toparlanma yaşadığını ancak bunun uzun bir zaman aldığını belirtmek gerekir.

Özetle; olumsuz senaryoların ağır bastığı gerçeğiyle yüz yüze bir fiyat hareketi söz konusu. Bu hareketin iki durağı olacaktır, 7.500$ ve 6.000$. Olumlu senaryo açısından fiyatın hareketinin ilk iki durağı ise 9.000$ ve 9.500$ seviyeleridir.

Eğer beklenen bu düşüş sırasında ya da her zaman ihtimal dahilinde olması gereken olası bir çıkış durumunda ne yapacağınızı bilmiyor, nasıl bir pozisyon almanız gerektiği konusunda fikir sahibi olamıyorsanız kişiye özel teknik analiz eğitimine katılmanızın tam zamanı diyebiliriz.

Kişiye özel Teknik Analiz eğitimleri için;

teknikanalizegitimi.com iletişime geçin.

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment