Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatları Neden Değişiyor?

Bitcoin alıcıları ve satıcıları sürekli olarak piyasadaki kripto para fiyatlarına dikkat ediyor. Yatırımcıları Bitcoin almaya ve satmaya yönlendiren faktörlerden biri de bu. Uzmanlar her gün teknik analizler ve piyasa durumuna göre Bitcoin’in değerini ve fiyatını etkileyebilecek şeylerle ilgili tahminde bulunuyor. Bu makalede biz de Bitcoin fiyatını etkileyen faktörleri ele alacağız. Ama önce Bitcoin fiyatının neyi yansıttığını hatırlayalım.

Bitcoin birkaç sebepten ötürü değerlidir:

1)Bitcoin bir paradır ve geleneksel dünya parasının bir alternatifidir. Paranın sahip olduğu her şeye Bitcoin de sahiptir. Bitcoin bölünebilir, tanınır ve en önemlisi bir ödeme yöntemi olarak kabul edilir. Geleneksel para ve altının aksine Bitcoin somut değildir ve fiziksel maddelerle desteklenmemiştir. Onun yerine matematiksel ve teknik bir temele dayanır.

2)İnsanlar bu paraya güveniyor ve duydukları güven her geçen gün biraz daha artıyor.

3)Bitcoin kullanıcılar arasında oldukça yaygın bir ödeme yöntemidir ve kabul edilirliği giderek artmaktadır.

4)Bitcoin’in maliyeti kullanıcılar tarafından belirlenir. Evet, sadece onlar tarafından.

Fiyatı Etkileyen Faktörler

Şimdi de Bitcoin fiyatını etkileyen faktörleri ele alalım. Bilindiği üzere herhangi bir eşyanın fiyatı arz-talep ilişkisine göre belirlenir.

Bizim fikrimize göre, Bitcoin fiyatını etkileyen faktörlerden ilki onun hem nicelik hem de üretim zamanı açısından sınır olması. Bilindiği üzere, Bitcoin en fazla 21 milyon olabilir. Bu yüzden, yeni kazılan Bitcoinlerin ne zaman mevcut olacağı tahmin edilebilir ve üretim oranı düşebilir. Bu faktör, Bitcoin ve onun gelişiminde pozitif bir etkiye sahiptir.

İkinci faktör, Bitcoin fiyatının sınırsız seviyelere ulaşacağına dair inançtır: 10.000$ dan 1.000.000 $ ve üstüne.

Üçüncü faktör ise Bitcoin’in bir yerden başka bir yere transfer edilerek ödeme yöntemi olarak kullanılabilmesidir.

Dördüncü faktör, insanların güveniyle alakalıdır. Son yıllarda giderek daha fazla insan kripto paralara ve onları satın almaya ilgi duymaktadır. Daha fazla şirket ödeme yöntemi olarak Bitcoin kabul etmektedir. Bu faktör aynı zamanda Bitcoin’in büyümesine katkı sağlamaktadır.

Beşinci faktör, Bitcoin’in farklı hükümetler tarafından bir ödeme ve yatırım yöntemi olarak tanınmasıdır. Yasal kabulün yanı sıra düzenlemeler ve ülke içinde resmi statüye kavuşmak da vardır.

Altıncı faktör, Bitcoin’in makroekonomik belirtilerden ayrı olmasıdır. Geleneksel para da olduğu gibi Bitcoin ülkelerin yönetiminden etkilenerek dalgalanma yaşamaz.

Şimdi de Bitcoin fiyatlarını düşüren faktörlere bakalım. Dünyada hiçbir para birimine tamamen güvenilemeyeceğini biliyoruz. Peki o zaman, Bitcoin neden periyodik olarak piyasada düşüş gösterebiliyor?

1)Bitcoin, piyasadaki hisse ve tahviller gibi her zaman alınıp satılabilen bir dijital paradır. Bitcoin’in ortaya çıkmasıyla birlikte güvenilir olduğu anlaşıldı fakat bu, piyasada olan dalgalanmalardan etkilenmesini önlemedi. Bitcoin fiyat dalgalanmaları alıcılar ve satıcılar arasında en uygun fiyat arayışı yüzünden oluşuyor olabilir.

2)Bitcoin borsasıyla uğraşmak sınırlıdır ve Bitcoin fiyatının etkilenmesi için çok büyük miktarda paralar gerekmez. Bir alıcının çok miktarda Bitcoin satın alması piyasanın fiyatları arttırmasına sebep olmaya yeter. Ya da tam tersi, çok miktarda Bitcoin satılması fiyatta düşüşe yol açacaktır.

3)Bitcoin fiyatlarındaki değişim insanların güveniyle de alakalıdır. Bitcoin hakkında olumsuz bir yorum fiyatın keskin bir düşüş yaşamasını tetikleyebilir.

4)Bitcoin, kripto para ailesinden de birçok rakibe sahiptir. Bu kripto paralar borsada başarıya ulaşırsa değerleri artar ve Bitcoin fiyatlarını etkiler.

Arjantin’den ruartereports.com da teknik analist olan Ivan Tello‘ya göre:

“Bitcoin fiyatları insan psikolojisiyle aşağıya ve yukarıya doğru hareket ediyor. Bu insanlar Bitcoin’in gelecekte çok daha fazla değer göreceğine inananlar ve sabah haberlerinde gördüklerimizin fiyatı olumsuz olarak etkileyeceğini düşünenler olarak ayrılıyor. Teknik analistler fiyatın neden arttığını ya da azaldığını araştırmaz. Bunu gazeteciler yapar. Onlar, insanlar fiyat dalgalanmasını anlasın diye bir başlık koyarlar ama temelde Bitcoin fiyatının neden arttığını ya da azaldığını bilmezler. Onlar, sizin ihtiyaçlarınıza ve psikolojinize göre fiyatı etkileyen oyunculardır. Bu olanlar iz bırakır ve bu izler de teknik analistler tarafından incelenir. Petrolün sınırlı olmasından dolayı pahalı olduğunu düşünenler yada petrol bir süre sonra yok olacak diye altının fiyatının arttığını düşünenler, işte bu insanlar piyasaya bir şey eklemezler. Fiyat artması gerektiği için artar ve düşmesi gerektiği için düşer. Kitlelerin psikolojisi budur.”

Bitcoin fiyatlarının neden değiştiği her zaman için yatırımcıları ve diğer insanları meşgul edecek bir sorudur. Bitcoin’i etkileyen diğer faktörler nelerdir? İşte bu soru her zaman akıllarda olacak.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment