Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin SegWit2x Durumu

Geçtiğimiz günlerde Bitcoin blockchaininden ayrılıp kendi blockchaininde ayrı bir para haline gelen Bitcoin Cash ile herkesin odağı oraya çevrildi. Hepimiz onunla ilgilenirken SegWit2x arada kaynadı. Ama SegWit’i destekleyeceğini söyleyen madenciler sözlerini tuttular ve SegWit yaklaşık 2 hafta içinde Bitcoin ağında kabul edilecek.

SegWit2x’i Unutmayalım

Yakın gelecekte Bitcoin’e birkaç değişiklik daha gelecek. Genellikle New York Anlaşması olarak da anılan SegWit2x planı, SegWit’i aktifleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Şuanda BIP 141 (Segwit)’in kabulü için geriye yaklaşık 700 blok kaldı ve şimdilik işler yolunda gidiyor. SegWit2x’i desteklemeyi kabul etmiş madencilerin büyük çoğunluğu hala daha planın en azından bir bölümünü destekler durumda. SegWit2x planının diğer bölümü ise Kasımda yaşanması beklenen 2MB’lık bir hard fork içeriyor.

Ancak, SegWit2x bahsettiğimiz ‘diğer bölümü’ne karşı çıkan hatırı sayılır miktarda destekçi ve geliştirici var. Hal böyle olunca bazı kişiler gelecekte şöyle bir senaryo öngörüyor: SegWit’in aktif olduğu Bitcoin, SegWit’in ve 2MB’lık blok artışının olduğu Bitcoin ve 8MB’lık Bitcoin Cash.

Blok Boyutunu İkiye Katlamak ‘Dünyanın Sonu’ Olacak

4 Ağustosta Reddit’in Bitcoin alt kategorisindeki bir başlıkta birisi durumla ilgili şöyle bir yazı yazdı: “Geliştiriciler, SegWit2x’yi desteklemeniz çok önemli. Eğer desteklemezseniz 3 ayrı Bitcoin olabilir. Lütfen biraz alçak gönüllü olun ve yine bir hard fork yaşanmasına müsaade etmeyin.”

Yazıyı yazan kişinin düşüncesine göre eğer geliştiriciler SegWit2x’i her bölümüyle desteklemezse Bitcoin blockchaininden yine bir ayrılık yaşanabileceğine inanıyor. Yazıyı yazan kişi aynı zamanda “Blok kapasitesini ikiye katlamak dünyanın sonu DEĞİL. Aksine, faydalı bile olacaktır” açıklamasında bulundu. Bitcoin Core geliştiricilerinden Luke-jr da SegWit2x planının 2MB’lık bölümüyle ilgili düşüncelerini açıkladı.

“Haydi oradan. SegWit2x gerçekleşmeyecek. Eğer benim desteğimi istiyorsanız, doğru düzgün bir plan yapın.” açıklamasında bulunan geliştirici Luke-jr, blok kapasitesini ikiye katlamanın “dünyanın sonu olmayacağı” yorumuna da “Evet, olacak” şeklinde yanıt verdi.

SegWit2x’in bu 2MB’lık hard fork bölümüne katılmayan tek geliştirici Luke-jr değil. Katılmayanların arasında Greg Maxwell, Wladimir van der laan, Jorge Timon, Eric Lombrozo ve bunun gibi pek çok isim bulunuyor.

SegWit2x Planlandığı Gibi Devam Edecek

Bitcoin Cash’in ortaya çıkmasından sonra SegWit2x kodunun önde gelen isimlerinden Jeff Garzik, SegWit2x’nin planlandığı gibi devam edeceğini açıkladı. Bitcoin Cash’te 8MB’lık blok kapasitesi olduğu için bir kesim kullanıcı SegWit2x’ye desteğin devam edip etmediğini merak etti. Çünkü SegWit2x de blok kapasitesinde artış istiyor. Durumla ilgili soru sorulduğunda Garzik:

“SegWit2x planı şimdiye dek tüm hedeflerine ulaştı ve planlandığı gibi devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

SegWit2x şuanda madencilerin ve şirketlerin çoğunluğunun desteğine sahip olsa da ileride yine bir blockchain ayrılığı görebiliriz. Bitcoin topluluğunun bu durumu çözmesi için önlerinde 3 ayları var ama bazıları durumun pek iç açıcı olmadığını düşünüyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment