Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Gold (BTG) 51 Saldırılarına Karşı Hard Fork Gerçekleştirecek

Bitcoin Gold (BTG) ekibi, iki acil meseleye bir çözüm olarak hard fork planlıyor. Birincisi, gelecekteki %51 saldırılarının önlemek, ikincisi ise ASIC madencilerinin yoğunluğu yüzünden ağı tehdit etmesi. Ekip planlanan ağ güncellemesinin devam ettiğini ve bunun için gerekli olan bileşenlerin çoğunun hazırlandığını belirtiyor.

ASIC Madencileri Tehdit Oluşturuyor

Ekim 2017 tarihinde Bitcoin Gold, 491407 numaralı blokta yer alan ana Bitcoin blok zincirinin bir hard forku olarak ortaya çıkmıştı. Hard fork ile oluşan bu yeni ağ, bitcoin için kullanılan hashing algoritmasına bir değişiklik getirmişti. Böylece bitcoin için kullanılan ASIC cihazları işe yaramaz hale gelmişti.

Bu gelişmeler ile birlikte Bitmain, Antminer Z9 adında yeni bir ASIC cihazını piyasaya sürdü. Bu yeni cihaz ile Bitcoin Gold’un altında yatan Equihash Proof of Work algoritmasına dayanarak madencilik yapılabilme imkanı oluşturuldu. Fakat bu gelişmeye BTG ekibi hızlı bir şekilde cevap verdi:

” Bunun olmasına izin vermeyeceğiz. ASIC direnci, misyonumuzun merkezinde yer alıyor. “

Ekip, daha yeni olan Equihas-BTG versiyonunu geliştirerek mevcut Equihash algoritması üzerinde güncellemeler yapacak. Özetle çözüm, mevcut algoritmaya yeni parametreler eklemek ve ASIC’in önemli ölçüde daha fazla bellek gerektirmesine neden olarak madencilik girişimlerini imkansız ve karsız olmasını sağlamak.

%51 Saldırıları Ekibin Korkulu Rüyası

Ekibin gerçekleştireceği algoritma güncellemesi ikincil bir etkiye sahip. Hard forktan hemen sonra yeni ağ %51 saldırılarına karşı çok daha güvenli olacak. Bitcoin Gold algoritmasını birçok diğer kripto para ile paylaşıyor. Bu kolektif havuzun Equihash gücünün BTG’nin temel ağından çok daha büyük olduğunu ve bu tür saldırılara kolayca maruz kalabileceği anlamına geliyor.

Mayıs ayı sonunda Bitcoin Gold ağı, 18 milyon dolar değerinde bir %51 saldırısına maruz kalmıştı. Daha önce böylesi büyük bir saldırıya maruz kaldıktan sonra ekibe göre güncellenmiş Proof of Work algoritması ortaya çıktığı anda artık ağın hash gücü birilerinin ağı kontrol altına alması için yeterince büyük olmayacaktır.

Ekip, ağın güncellenmesi için gerekli bileşenlerin çoğunun kodlanmış olduğunu, ancak daha kapsamlı bir sınamaya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Yayımlama için belirli bir tarih olmamakla birlikte, güncellemeden 7 gün önce bir bildirim verileceğine dair resmi bir açıklama yapıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment