Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Gold Hard Forku Yeni Madencilik Algoritması Getirdi

Bitcoin Gold (BTG) Çarşamba günü yaptığı duyuruda ağında başarılı bir hard fork gerçekleştirdiğini ve mevcut iş ispatı (proof-of-work) Equihash modelinden, Equihash-BTG modeline geçiş yaptığını belirtti. Bitcoin Gold’un bu modele geçmesinin temel sebebi ise ASIC madencilerini kendi ağlarından uzak tutup çifte harcama veya %51 saldırılarını önlemek. BTG buna ek olarak kendi blockchain alt yapısını hash gücünde yaşanan değişimlere daha duyarlı hale getirmek için Difficulty Adjustment Algorithm‘i (Zorluk Ayarlama Algoritması; DAA) de değiştirdiğini duyurdu.

Bütün güncelleme 536200 bloğunda gerçekleşti ve blok kazıldıktan hemen sonra Equihash <144,5> veya Equihash-BTG’yi açık hale getirdi. BTG takımı hard fork yüzünden gerekli duruma gelen sistem güncellemesinin bütün madenciler tarafından yapıldığını açıkladı.

Güncelleme aralarında OKEx, Binance, HitBTC ve Bitfinex‘in de olduğu bir kaç borsa tarafından desteklendi.

Bitcoin Gold Mayıs ayında, ağına yapılan bir kaç %51 saldırısından sonra çeşitli borsalarda 18 milyon dolara yakın kayıp yaşamasından dolayı, planlanmış tam güncelleştirmeyi biraz olsun hızlandırmıştı.

Sözü edilen çifte harcama saldırıları hash gücü sayesinde yapılabiliyor. Eğer tek bir firma ya da kişi hash gücünün %51’inden fazlasını elinde tutarsa bütün ağı kendi istediği gibi yönlendirebiliyor.

Equihash-BTG algoritması daha güvenli olmayı amaçlayan yeni bir havuz kullanıyor.

”Yeni algoritma, sahip olunan madencilik gücünün ”hashrate piyasası” aracılığıyla yönlendirilmesini çok daha zor bir hale getiren kişiselleştirme özelliği ile beraber piyasaya çıkıyor.”

BTG 2017 yılının Ekim ayında Bitcoin’in (BTC) hard fork versiyonu olarak piyasaya çıkmıştı. BTG’nin kuruluş amacı sıradan madencilerin bilgisayarlarını kullanarak ”koinler” üretmelerine olanak sağlayıp, madencilik sürecinin BTC için çok olağan olan büyük oyuncular / balinalar tarafından tekelleştirilmesinin önüne geçmekti.

BTG’nin piyasa çıkmasından bir kaç ay sonra, Çinli madencilik ekipmanı firması Bitmain, Bitcoin Gold madenciliği yapabilmesi için özel olarak tasarlanan Antminer Z9 isimli ASIC cihazını piyasaya sürmüştü.

Bitcoin Gold ekibi konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

”İçerisinde ASIC madencilerinin parmağı olup olmadığı kesin olmayan güncel ”%51” saldırıları, hash gücü kiralama piyasaları aracılığıyla yapıldı. Ancak algoritmadaki bu değişim sayesinde, kullandığımız algoritma için uygun bir kiralama piyasası bulunmuyor ve şimdi bu gibi saldırıları yapmak öncesine kıyasla çok daha zor.”

Bakalım ilerleyen günlerde Bitcoin Gold haklı çıkacak mı? Yoksa başka bir %51 veya çifte harcama saldırısı ile yine gündeme mi gelecek?

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment