Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin Teknik Göstergeler Kritik Seviyelere İşaret Ediyor

Bitcoin için bazı teknik göstergeler ve on-chain ölçümler kritik noktaları gösteriyor. Bitcoin için kâr ölçümündeki transfer hacmi ve 1 yıllık aktif arz yüzdesini gösteren faktörler, BTC için düşüşün kapıda olabileceğine işaret ediyor.

Bitcoin fiyatı dün 19 bin 900 dolara kadar dayandıktan sonra orta çaplı bir düzeltme yaşayarak 18 bin 300 dolara kadar geriledi. BTC, kasım ayında neredeyse %50 artış göstererek yeni bir ralliye başladı. Dün tüm zamanların rekoruna doğru giden rallide çoğu kişi 20 bin dolar barajının aşılacağını ileri sürerken, on-chain net gerçekleşmemiş kâr/zarar ölçümüne göre Bitcoin henüz boğa koşusunda en yüksek seviyelere ulamamıştı.

Bitcoin on-chain ölçüme göre gerçekten de 20 bin dolara çok yaklaşsa da, rekora el süremeden sonu 18 bin dolarda biten bir düşüş yaşadı. Tüm zamanların rekoru 20 bin dolar sularında yaşadığı agresif satış baskısı ile neredeyse 2 bin dolar düşen BTC için sırada neler var ve teknik analizler neler söylüyor?

Bu göstergeye göre düşüş gelebilir

Fiyat şimdi 18 bin dolar sularındayken, kâr ölçümündeki transfer hacmi yüzdesi yeni bir düzeltmeye işaret ediyor olabilir. Glassnode tarafından yayınlanan bu göstergeye göre bu faktör, ilgili kripto paranın önceki hareketleri sırasındaki fiyatının mevcut fiyattan daha düşük olduğu zamanların yüzdesini gösteriyor.

Bitcoin için kâr ölçümündeki transfer hacmi yüzdesi on-chain BTC miktarını ve sağladığı kârı izler. Bu gösterge, boğa piyasasında işlem yaparken yerel zirvelerin belirlenmesi için kullanılabilir. %65 oranının üzerindeki bir hareket genellikle Bitcoin için bir devrilme noktasına işaret eder ve bir düşüşün yakında gelebileceğini gösterir.

Bu on-chain gösterge şu an Ocak 2018’den beri gördüğü en yüksek seviye olan %70’ın üzerinde konumlanıyor. 2018’de uzun vadeli bir düşüş trendine giren BTC, yılık en düşük seviyesi 3 bin 100 dolara kadar geriledi. FXStreet’ten John Isige’ye göre tarih tekrar ederse BTC için yeni bir düşüş kapıda olabilir.

bitcoin-teknik-gostergeler
Bitcoin için kâr ölçümündeki transfer hacmi grafiği. Kaynak

Yatırımcı cazip kârı görünce Bitcoin’lerini elden çıkarıyor

CoinMetrics tarafından Bitcoin için yayınlanan on-chain arz faaliyetlerini gösteren ölçüm, yatırımcılar daha önce hareketsiz olan BTC’lerini hareket ettirdikçe volatilitenin de önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Hareket ettirilen Bitcoin’lerin kârların nakde çevrilmesi için satıldığı ya da bir adresten veya borsadan diğerine taşındığı olarak yorumlanıyor.

Şu anda toplam BTC arzının 1 yıllık aktif arz yüzdesi %38,4 oranında seyrediyor. Gösterge, eylül ayında %36,5’i gösteriyordu. Bu faktör ve kâr ölçümündeki transfer hacmi ölçümüne göre Bitcoin yatırımcıları, cazip kâr seviyelerine ulaştıkça satış baskısı artıyor ve düşüş rotası doğrulanıyor olabilir.

bitcoin-teknik-gostergeler
BTC için 1 yıllık aktif arz yüzdesini gösteren grafik. Kaynak

Bitcoin için 16 bin 500 dolar seviyesini ziyaret mümkün mü?

TD Sıralı Göstergesi kısa süre önce 4 saatlik grafikte bir satış sinyaline işaret etti. Bu satış ölçütü yeşil dokuz mumu gösterdi ve devam eden düzeltmeden hemen önce gözlemlendi. Analist Isige’ye göre satış faaliyetlerinin artmasıyla Bitcoin uzun süreli bir serbest düşüşe başlayabilir.

Analiste göre BTC, 50 saatlik hareketli ortalamanın üzerinde bir günlük kapanış yaparsa yükseliş trendini sürdürebilir; aksi takdirde 16 bin 500 dolara kadar gerileyebilir. TD Sıralı Göstergesi önümüzdeki günlerde bir satın alma sinyali sunarsa daha fazla yatırımcı ağa katılım sağlayabilir. Isige’ye göre 19 bin doların üzerinde yapılan işlemler Bitcoin için 20 bin dolarlık rekoru kırmada kilit önem taşıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!