Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Kullanan IŞİD’liye Yeni Dava Şoku

ABD Adalet Bakanlığı, 25 yaşındaki Ardit Ferizi adlı bir Kosova vatandaşını veri hırsızlığı ve kara para aklama ile suçladı. Ferizi’nin para aklarken bitcoin kullandığını ve bu işlemleri hapisteyken dahi sürdürdüğü iddia edildi.

Ardit Ferizi 1.300 Amerikan vatandaşının kişisel verilerini çalıp IŞİD’e gönderdiği için 2016 yılında 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. ABD’li hakim Leonie M. Brinkema, Aralık 2020’de Ferizi’nin cezasında kısaltma yoluna gitti ve 10 yıl boyunca denetimde kalma şartıyla ülkesine iade edilmesine karar verdi. Adalet Bakanlığı hapisten çıkmaya hazırlanan Ferizi aleyhinde yeni suçlamalarda bulundu.

1.300 kişinin bilgilerini çaldı

25 yaşındaki hacker hapse girmeden önce Pentagon Crew adlı bir İnternet sitesinin yöneticisiydi. Kosova’da konumlanmış bir grup Arnavut hacker ile birlikte çalışan Ferizi İsrail, Sırbistan, Yunanistan, Ukrayna ve ABD gibi ülkelerdeki bazı siteleri hackliyordu.

Malezya’da yakalanan Ferizi 2016’da Amerikan bir e-ticaret sitesini hacklediğini, buradan aldığı bilgileri IŞİD’e gönderdiğini itiraf etti.

Hapiste diğer mahkumlarla arkadaş oldu

Suçunu itiraf eden Ferizi Illinois eyaletindeki bir hapishaneye gönderildi. Adalet Bakanlığının iddiasına göre Ferizi burada 2019 yılına kadar Mahmud Abouhalima ve Shawn Bridges gibi diğer mahkumlarla iletişim kurdu.

Abouhalima 1993’te Dünya Ticaret Merkezi’ne düzenlediği saldırı nedeniyle 240 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski bir gizli ajan olan Shawn Bridges ise Silk Road soruşturması sırasında 1.600 adet bitcoin çaldığı için hapis cezası aldı.

Hapisteyken bitcoin kullanmaya devam etti

Diğer mahkumlarla iş birliği yapmaya başlayan Ferizi’nin hapishanenin kendi e-posta sistemini kullanmaya başladığı tespit edildi. Adalet Bakanlığının iddiasına göre Ferizi bu sistemi kullanıp, kendi bitcoin cüzdanlarının şifresini akrabalarına göndermeye başladı.

Ferizi’nin Kosova’daki kardeşinin bu şifreyi kullanıp bitcoin cüzdanına erişim sağladığı, cüzdanda yer alan bitcoinleri nakde çevirdiği öne sürüldü. Bu bitcoinlerin yasa dışı yollarla ele geçirildiği düşünülüyor.

Rotası değişebilir

Ferizi’nin cezasında ona 2016 yılında konan astım teşhisi ve Koronavirüs pandemisi nedeniyle kısaltma. yoluna gidildi. 14 gün boyunca karantinaya alınması planlanan Ferizi hapisten çıkmaya hazırlanıyordu.

Krebson Security’nin haberine göre Ferizi henüz mahkeme karşısına çıkarılmadı. Davasının Kaliforniya’da görülmesi beklenen Ferizi, Adalet Bakanlığının yaptığı suçlamalar neticesinde daha uzun hapis cezasına çarptırılabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!