Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Lightning Network Büyümeye Devam Ediyor: 2000 Node, 150 Bin Dolarlık Kapasite

Lightning Network, bu ay her gün daha fazla kullanıcı protokolü genişlettikçe son iki hafta içerisinde kapasitesini neredeyse iki katına çıkardı.

2 Haftada 2 Kat Kapasite: Lightning Network

Lightning Newtwork’ün Bitcoin mainnet uygulamaları üzerindeki mevcut aktiviteleri gösteren veri, 10 Nisan’da 80 milyon dolar olan ağ kapasitesinin 148 milyon dolara çıktığını gösteriyor.

Bir noktada, node işlemleri gerçekleştirmek için 2000’in üzerinde aktif node bulunuyordu, ki bu nodlar bir baytı bir satoshi’den daha az olarak ücretlendirilecek şekilde neredeyse anlık olarak doğrulama yapabiliyor. Güncel olarak ağ 7000 aktif kanala ulaştı.

Online bitcoin yorumcusu Armin van Bitcoin gelişmeler hakkında attığı bir tweet ile konuyu şöyle yorumluyor:

Evren artan bir ivmeyle genişlemeye devam ediyor.

https://twitter.com/ArminVanBitcoin/status/988086488335347712?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fbitcoinist.com%2F2000-nodes-150k-capacity-lightning-network-sets-new-adoption-records%2F

Bu inanılmaz artış oranı Bitcoin’in bir tasarruf aracı veya yatırı aracı olmaktansa bir ödeme yöntemi olma potansiyeli için artan inanca işaret ediyor.

Lightning Network mainnet 5 aydan az bir süredir varlığını sürdürüyor ancak bu süreçte özellikle node sayısı ve işlem ücreti için ucuz işlemler sunmak üzere Bitcoin Cash ağını geçecek derecede büyüdü.

Kullanıcılar İşlem Ücretlerine İtiraz Ediyor

Aynı zamanda, Lightning olmadan bile Bitcoin kullanıcıları asgari işlem ücretlerinin tadını çıkarmaya devam ediyor; bayt başına bir satoshi ödemek bugünlerde oldukça sıradanlaştı.

Bitcoin core developer olan Peter Todd bile, her ne kadar önceden bu teknolojiye dair çeşitli eleştirilerde bulunmuş da olsa, şimdilerde Lightning Network’ün yetilerine ikna olmuş ve durumdan memnun görünüyor. Developer, attığı bir tweet ile önceden Lightning Network ile telefon faturasını öderken sorun yaşadığını ancak son denemesinde her şeyin başarılı olduğunu söylüyor.

Armin van Bitcoin’in haftasonu belirttiği üzere, Lightning Network gibi SegWit ve second-layer (ikinci katman) teknolojisinin ortaya çıkmasıyla kripto para endüstrisindeki efsane oyuncuların işlem ücreti diktesi üzerindeki hakimiyetleri daha az. Yorumcu 21 Nisan’da attığı tweet ile şunları söylüyor:

Coinbase’e ihtiyacımız yok! BitPay’e ihtiyacımız yok! CashApp’e ihtiyacımız yok! Kime ödeme yapacağımıza, hangi yazılımı kullanacağımıza ve ne kadar işlem ücreti ödeyeceğimize biz kullanıcılar karar veririz!

https://twitter.com/ArminVanBitcoin/status/987905079297675264

Coinbase ise iş modelinde yaptığı geniş kapsamlı değişiklikleri duyurmasıyla kripto para endüstrisine dair eleştirilere yol açtı, ayrıca WikiLeaks’i desteklediği tartışmaları da şirkete karşı büyük protestolara sebep oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment