Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Likidite Krizi Yaşıyor: Fiyat Nasıl Etkilenir?

Bitcoin fiyatı, son 7 gün içinde büyük bir sıçrama yaptı ve 24 bin dolara kadar çıktı. Yatırımcılar boğa rallisinin devamını beklerken bir uzman Bitcoin’in  arz ve likidite krizi yaşadığını açıkladı. Fakat bu durum, uzman tarafından BTC için “bullish” olarak yorumlandı.

Fiyatı 24 bin dolara kadar yükselen Bitcoin, rekordan rekora koşarken son 24 saat içerisinde bir miktar gerileme gördü ve bu durum bazı yatırımcılarda soru işaretlerine yol açtı. Glassnode CTO’su Rafael Schultze-Kraft ise Bitcoin için oldukça bullish veriler olduğunu gösteren bazı açıklamalarda bulundu. Schultze-Kraft, öncelikle Bitcoin’in arz ve likidite krizi içinde olduğunu ifade etti ve ardından bu durumun BTC için oldukça bullish olduğunu söyledi.

bitcoin-fiyatı
Borsalardaki Bitcoin bakiyesi.

Borsalarda bulunan Bitcoin oranlarını gösteren CTO, ardından görüşünü destekleyecek verileri açıkladı. 7 başlık altında analiz yapan CTO, öncelikle sadece Bitcoin alan ve hiç harcama yapmayan birikim (accumulation) adres sayısının 2.7 milyon BTC seviyesinde olduğunu gösterdi.

“Gerçek HODLers, dolaşımdaki arzın %14.5’ini tutuyor.”

bitcoin-fiyatı

Schultze-Kraft, Bitcoin arzına değinerek “Gerçekten 21 milyon BTC olduğuna inanıyor musunuz?” dedi ve yaklaşık 3 milyon Bitcoin’in kayıp olduğunu söyledi. Bu da dolaşımdaki arzın %16 oranında düşmesi anlamına geliyor.

Grayscale çıkarılan BTC’den daha fazlasını aldı

Glassnode CTO’su, kurumsal şirketlerin BTC talebine değinerek Grayscale, Microstrategy, Ruffer gibi şirketlerin Bitcoin alımlarına yer verdi. Bu şirketlerle birlikte farklı kurumsal yatırımların da görülebileceğini vurgulayan CTO, Grayscale hakkında kısa bir yorum da yaptı. Son 6 ayda Grayscale Bitcoin fonuna yaklaşık 210 bin BTC eklendiğini ifade eden Schultze-Kraft, aynı süre zarfında madenciler tarafından kazınan BTC sayısının ise yaklaşık 185 bin olduğunu söyledi.

“Evet, Grayscale çıkarılan Bitcoin’den daha fazlasını alıyor. Şimdi arz krizi hakkında konuşabiliriz!”

bitcoin-fiyatı
Yeşil: Grayscale’in aldığı BTC sayısı. Sarı: Çıkarılan BTC.

Schultze-Kraft, borsalardaki BTC arzının ocak ayından bu yana ciddi oranda düştüğünü belirterek BTC’lerin uzun vadeli saklama cüzdanı gibi yerlere transfer edildiğini söyledi. Arz ile ilgili açıklamalarının ardından likidite krizine geçen CTO’nun konuyla ilgili paylaştığı bir veride,14.4 milyon Bitcoin’in likit olmayan varlıklar tarafından tutulduğu görüldü. CTO, mevcut arzın %78’i eden bu miktar çerçevesinde dolaşımdaki Bitcoin arzının yalnızca %12’sinin likit olduğunu gösteren bir grafik paylaştı.

bitcoin-fiyatı
Mavi: Likit olmayan BTC arzı. Koyu kırmızı: Likit BTC arzı. Açık kırmızı: Çok likit BTC arzı.

Son olarak madenci verilerine de bakan Schultze-Kraft, madenci adreslerinden hiç çıkmayan Bitcoin miktarının son yarılanmadan (halving) bu yana yükselişe geçtiğini dile getirerek madencilerde bulunan mevcut BTC bakiyesinin 1.7 milyon olduğunu belirtti. CTO, tüm bu verilerin bullish olduğunu ve yaşanan bu arz ve likidite krizinin sonuçlarının önümüzdeki aylarda Bitcoin fiyatına önemli ölçüde yansıyacağına inandığını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!