Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Likiditesi Son 10 Ayın En Düşük Seviyesinde: Ne Anlama Geliyor?

Bitcoin (BTC) likiditesi, bankacılık krizi ve regülatör baskıları eşliğinde son on ayın en düşük seviyesine gerilerken özellikle ABD merkezli kripto para borsalarında ciddi slipaj artışları yaşandı.

Bitcoin fiyatındaki yükseliş devam ederken borsalardaki likidite son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlara göre piyasalardan likidite çekilmesinin başlıca nedeni ABD merkezli bankacılık krizleri ve son dönemlerde kripto para şirketlerine karşı artan baskılar oldu. Ocak başından bu yana Bitcoin yaklaşık %75 yükselirken likiditede buna ters orantılı şekilde azalmaya devam etti.

On-chain analiz platformu Kaiko’nun araştırma görevlisi Conor Ryder tarafından sunulan veriler, büyük likidite çıkışlarının resmini ortaya koydu.

Likiditenin azalması Bitcoin’in stablecoin paritelerinde oynak bir fiyat hareketiyle işlem görmesine yol açtı. ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan bankacılık krizine paralel olarak hızlanan likidite düşüşleri özellikle ABD merkezli borsalarda hissedildi. Mart ayının başında kripto para dostu Signature Bank gibi kurumların iflası, FTX‘in iflasın sonrası yaşanana benzer bir likidite çıkışını tetikledi.

Öte yandan dünyanın en hacimli ve likit borsası Binance‘in BTC ve stablecoin işlem çiftleri özelinde hayata geçirdiği sıfır işlem ücreti projesi de piyasadaki likiditenin yönünü belirledi. Binance bu hamlesiyle birlikte likiditenin büyük kısmını kendisine çekmeyi başarırken diğer popüler borsalar hem işlem hacmi hem de likidite kaybı yaşadı.

Binance son olarak TrueUSD (TUSD) paritesinde piyasa yapıcı ve alıcı işlem ücretlerini kaldırdığını açıkladı ve bu parite için de büyük bir likiditeyi çekmeyi başardı.

Likidite kıtlığı aynı zamanda fiyat oynaklığının artmasına yol açarak yatırımcıları daha fazla fiyat farkı ödemeye zorladı. Özellikle USDC Coin (USDC) ihraççısı Circle’ın iflas eden Silicon Valley Bank’ta mağduriyete uğramasının ardından BTC/USDC paritesindeki slipaj miktarı ciddi oranda artış yaşadı. Kaiko verilerine  göre bu süreçte Coinbase’deki BTC/USD çiftinin kayması mart ayının başında 2,5 kat arttı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!