Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Lübnan’da 15 Bin Dolara Satılıyor, Halk Krizle Boğuşuyor

Lübnan halkı ülkedeki ekonomik ve siyasi sorunlardan etkilenmemek için Bitcoin’e yönelmeye başladı.

Kriz Durumu

Lübnan halkı geçtiğimiz yıldan beri ekonomik krizle mücadele etmeye çalışıyor. Lübnan Lirası değer kaybetmeye devam ediyor, ülkedeki ürün fiyatları atıyor ve hükümet vatandaştan aldığı vergileri ciddi ölçüde artırmayı planlıyor. Bu süreç içerisinde Lübnan’daki bankalar ülkedeki para akışını daha sıkı bir şekilde kontrol etmeye ve ülkeden para çıkarmaya çalışanları bloke etmeye başladılar.

Reuters’ın haberine göre Lübnan Hükümeti geçtiğimiz hafta Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) iletişime geçerek IMF’den resmi olarak teknik destek isteğinde bulundu. IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, Lübnan’daki krizle ilgili yaptığı açıklamalarda ülkenin bir an önce yeni yapısal reformlar yapması gerektiğini belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak ülkeden para çıkarmaya çalışanları ve döviz kullanan vatandaşları suçladı. New York Times’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Aoun’un açıklaması şu şekildeydi:

Ülkedeki bankacılık durumuyla ilgili biraz daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Ekonomik krizin bu boyuta gelmesine yol açanlardan hesap sormak için de bazı hazırlıklar yapıyoruz.

Middle East Monitor tarafından aktarılan bilgilere göre şu anda Lübnan’daki bankalar ülkedeki paranın yüzde 65’ini kontrol ediyorlar. Bu bankaların vatandaşlara yeni kısıtlamalar getirmesi de insanları Bitcoin’e yönlendirmeye başladı.

Çare Bitcoin

Lübnanlı istatistikçi Nassim Nicholas Taleb, ülkenin şu anda “kripto paralara hiç olmadığı kadar fazla ihtiyaç duyduğunu” ve insanların artık bankalara güvenemediklerini söylüyor.

Al Jazeera’nın haberine göre Lübnan’da Bitcoin kullanmaya başlayan insanların sayısı artıyor. Bunun sebebi ise insanların hem hükümetin hem de bankaların baskısından kaçmaya çalışıyor olması. 29 yaşındaki Mahmoud Dgheim, Al Jazeera’ya şu demeci verdi:

Lübnan halkı şu anda para çekme ve havale işlemlerine getirilen kısıtlamalardan kaçmaya çalışıyor. İnsanlar finansal özgürlük istiyorlar. Bankacılık sisteminden kaçmak istiyorsanız çare Bitcoin’dir

 

Lübnan halkı şu anda yalnızca ekonomik krizle değil hükümet baskısıyla da mücadele etmeye çalışıyor. Yerli bir Bitcoin kullanıcısı olan Simon Tadros, ülkedeki durumu şu soruyla özetliyor:

Bitcoin’i matematik, itibari para birimlerini ise devletler koruyor. Hangisine daha çok güvenirsiniz?

Fiyatı Artıyor

Lübnan’daki vatandaşlar Bitcoin almak için büyük ölçüde Localbitcoins’i kullanıyorlar. Ancak Lübnan‘daki insanlar BTC almak için normalden çok daha yüklü bir ücret ödemek zorunda kalıyorlar.

Coinmarketcap verilerine göre Bitcoin fiyatı şu anda 9 bin 450 dolar seviyesinde seyrediyor. Bu fiyat borsadan borsaya, ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de pek çok kişi 1 BTC almak için bu civarda bir ücret ödüyor.

Localbitcoins verilerine göre ise Lübnan’daki Bitcoin kullanıcıları buradan BTC almaya çalıştıkları zaman 15 bin dolara kadar çıkan fiyatlarla karşılaşabiliyorlar. Bunun başlıca sebebi de tahmin edilebileceği üzere BTC’ye duyulan talebin artmış olması.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment