Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencileri Dün 69 Tane Blok Kazabildiler

Bitcoin (BTC) madencilerinin dün gün boyu kazdıkları bloklar arasındaki zaman aralığı, ortalama 23.3 dakikaydı. Bitcoin bloklarının zaman aralığı en son bu kadar uzun olduğunda, Satoshi Nakamoto henüz ortadan kaybolmamıştı.

Glassnode verilerine göre Bitcoin madencilerinin dün bir bloku kazmak için harcadıkları ortalama vakit, 1.400 saniye civarındaydı. Yaklaşık 23.3 dakikaya denk gelen bu süre, Bitcoin ağındaki ortalama 10 dakikalık blok üretim süresinin iki katından daha uzun.

Günde ortalama 144 blok kazabilen madenciler, blockchain verilerine göre dün Türkiye saati ile ilki 688.920, sonuncusu 688.988 numaralı olmak üzere 69 tane blok kazabildiler.

bitcoin-blok-arasi-zaman-araligi
Kaynak: Glassnode

Blok başına 6,25 BTC’lik ödül alarak günde ortalama 900 BTC üretebilen madencilerin bir bloku ne kadar sürede kazacaklarını etkileyen ana faktörlerden biri, her 2.016 blokta bir değişen zorluk seviyesidir. Ağdaki hash oranına göre güncellenen bu seviyenin, 689.472 numaralı bloktaki gelecek güncellemede %20’den fazla düşüş göstermesi öngörülüyor.

Bitcoin ağındaki toplam hash oranı, haziran ayının ortasında 140 EH/s seviyesinin üstündeyken pazartesi günü itibarıyla 100 EH/s’nin altına inmiş durumda. Hash oranındaki düşüş, Çin’in Xinjiang, Sichuan gibi bölgelerinde kripto para madencilerine getirilen kısıtlamalardan sonra başladı.

Xinjiang ve Sichuan’da sırasıyla 9 ve 19 Haziran tarihlerinde gelen kısıtlamalar nedeniyle milyonlarca ASIC cihazının fişi çekildi. Bitcoin ağında bunun sonucunda dün oluşan tablo, Bitcoin ortaya çıktıktan sonraki ilk dönemlerden beri hiç görülmemişti. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!