Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliğinin Merkezi: Çin

Artık Bitcoin madenciliğinin en çok hangi ülkeye yoğunlaştığını, hangi ülkeden ne kadar hash oranı geldiğini görmek mümkün.

Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Alternatif Finans Merkezi; Bitcoin madenciliğiyle ilgili yeni bir harita yayınladı. Bu haritada hash oranının ülkeden ülkeye nasıl değiştiğini, madencilik konusunda hangi ülkenin ne kadar önemli bir rol oynadığını görmek mümkün.

”Önemli bir rol” demişken direkt Çin’e değinmek istiyoruz. Çünkü bu harita; Çin’in Bitcoin için ne kadar önemli olduğunu bariz bir şekilde gösterdi. Şu anda Bitcoin ağındaki hash oranının %65’lik kısmı Çin’den geliyor.

Çin’in diğerlerine ne kadar fark attığını göstermek için hemen diğer ülkelerden örnekler verelim. Mesela Çin’in %65’lik hash oranına karşı ABD’nin sadece %7.24, Rusya’nın ise %6.90’luk payı var. Bu arada Kazakistan (%6.17), Malezya (%4.33) ve İran (%3.82) da listenin üst sıralarında.

Türkiye’ye baktığımızda ise Türkiye’nin global hash oranının %0.03’ünü karşıladığını görüyoruz. Bu noktada İsveç (%0.03), Güney Kore (%0.04) gibi ülkelerle hemen hemen aynı seviyedeyiz.

Çin’e Bakalım

Yukarıdaki oranlardan da görülebileceği üzere hash oranı konusunda Çin’in rakibi olabilecek bir ülke yok. Bu yüzden Çin diğer ülkelerle rekabet etmiyor; Çin’deki eyaletler diğer eyaletlerle rekabet ediyorlar.

Bu noktada özellikle Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin ön plana çıktığını görebiliyoruz. Bu bölge global hash oranının %35’inden fazlasını karşılıyor. Bu arada Sichuan gibi bölgelerde ise oranın %9 seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz.

Cambridge University

Yukarıdaki tabloda da görülebileceği üzere Sincan Uygur Özerk Bölgesi global hash oranının üçte birini karşılıyor. Global hash oranının üçte birinin Çin’deki tek bir bölgede yoğunlaşmış olması… ilgi çekici

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment