Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Hazine Bakanlığı’ndan 34 Yıl Sonra Bir İlk

ABD Hazine Bakanlığı; Koronavirüs ile mücadele edebilmek için 34 yıldır yapmadığı bir şeyi yapmak zorunda kaldı.

Hazine Bakanlığı geçtiğimiz günlerde nisan-haziran dönemi harcamalarını karşılayabilmek için 3 trilyon dolar borca ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Hazine Bakanlığı şu ana dek federal bütçeden hiç bu kadar fazla borç istememişti. Bakanlık bundan bir önceki borç rekorunu bundan 10 yıl önce, 569 milyar dolar borç aldığında kırmıştı. Şimdiyse bunun neredeyse altı katını istiyor. Hal böyleyken Bakanlık’ın bu talebi bazılarından tepki, bazılarından ise destek gördü.

Özellikle kripto para camiasından gelen yorumlara baktığımızda birçok kişinin bu talebi eleştirdiğini görebiliyoruz. Bu isimlere göre Hazine Bakanlığı’nın bu talebi, ABD’deki federal borç seviyesinin gitgide büyümesi ve Fed’in sürekli olarak para enjekte ediyor oluşu; Bitcoin’e neden ihtiyaç duyulduğu sorusunu yanıtlıyor.

Hazine Bakanlığı’nın sadece nisan-haziran dönemi için 3 trilyon dolar istemiş olması elbette kapsamlı bir şekilde tartışılabilir. Fakat bunun ekonomik, siyasi boyutu bir yana dursun; biz şu soruyu yanıtlayalım: 3 trilyon dolar borç almak için ne yapmak lazım?

34 Yıl Aradan Sonra…

Hazine Bakanlığı bundan birkaç saat önce bir duyuru yayınladı ve 2.99 trilyon dolarlık borcu tam olarak nasıl alacağını açıkladı. Bakanlık bu borcu alabilmek için birkaç farklı araç kullanmak, birkaç farklı üründen faydalanmak zorunda kalacak.

Bakanlık yetkililerinden Brian Smith’in açıklamalarına göre Bakanlık bu borcun 1.46 trilyon dolarlık kısmını zaten toplamış durumda. Görünüşe göre Bakanlık bu borcun geri kalanı için 34 yıldır yapmadığı bir şey yapmayı planlıyor. Hazine Bakanlığı; 1986 yılından bu yana ilk kez 20 yıllık bir hazine tahvili çıkaracak. Bakanlık bu tahvili 20 Mayıs’ta satışa çıkarıp 20 milyar dolar para toplamayı planlıyor. Bakanlık ayrıca haziran ve temmuz aylarında iki farklı satış daha düzenleyip 17 milyar dolar daha toplayacak.

Hazine Bakanlığı bunun yanı sıra önümüzdeki haftadan itibaren bazı açık artırmalar düzenleyecek. Bakanlık pazartesiden itibaren 3 yıllık, 10 yıllık ve 30 yıllık tahvilleri satışa çıkarıp 96 milyar dolar toplayacak. Bakanlık böylece sadece birkaç ay içerisinde trilyonlarca dolarlık tahvil satmış olacak. Bir kıyaslama olması amacıyla federal hükümetin geçen yıl genelinde toplamda 1.28 trilyon dolarlık tahvil sattığını hatırlatabiliriz.

Bütçeyi Nasıl Etkileyecek?

ABD’de Koronavirüs yüzünden milyonlarca kişi işsiz kaldı, birçok işletme kapandıi ve dev sektörler çökme noktasına geldi. Hazine Bakanlığı’nın bu kadar devasa bir borca ihtiyaç duymasının sebebi de bu. Fakat Bakanlık’ın vatandaşlara ve işletmelere yapacağı yardım; federal bütçeye ağır bir zarar verecek.

ABD Kongre Bütçe Ofisi (CBO); ülkedeki federal bütçe açığının bu yıl 3.7 trilyon dolara kadar çıkabileceğini açıkladı. ABD’nin 2009-2012 yılları arasındaki bütçe açığı bile 2 trilyon doların altındaydı ki hükümet bu dönemlerde 2008’in yaralarını sarmaya çalışıyordu. Bunun ABD ekonomisini tam olarak nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Fakat özellikle kripto para camiasındaki isimler bu tabloyu pek hoş karşılamıyorlar.

Andreessen Horowitz’in ortaklarından olan ve geçmişte Coinbase’in CTO’luğunu üstlenen Balaji S. Srinivasan kısa süre önceHazine Bakanlığı’nın bu talebi hakkında konuştu. ABD Doları’nın artık bir “kara delik” haline geldiğini söyleyen Srinivasan; sözlerini “iyi ki Bitcoin var” diyerek sonlandırdı.

Twitter
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment