Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Üretilen Her İki Bitcoinden Birisi Bu Şirketlere Gidiyor Olabilir

Bitcoin madencileri her gün 1800 adet Bitcoin üretiyorlar. Geçtiğimiz aylarda üretilen bu Bitcoinlerin yarısı şu iki şirkete gitmiş olabilir: Grayscale ve Square.

Her geçen gün 12 Mayıs tarihine, yani Bitcoin’de halving yapılacağı güne yaklaşıyoruz. Bitcoin fiyatının bu tarihten sonra yükselip yükselmeyeceği belli değil. Fakat bazı uzmanlar fiyatın bu olaydan sonra hızla yükselebileceğini düşünüyorlar.

Geçtiğimiz günlerde paylaşılan bazı verilere göre hem kurumsal hem de bireysel yatırımcılar halving öncesinde Bitcoin toplamaya başlamışlar. Görünüşe göre yatırımcılar bunu yaparken özellikle Grayscale ve Square gibi şirketlerin hizmetlerinden faydalanmışlar.

İlk Çeyrek Raporları

Twitter CEO’su Jack Dorsey’nin şirketi Square kısa süre önce ilk çeyrek raporunu yayınladı. Şirketin Cash isimli bir bankacılık uygulaması bulunuyor. İnsanlar bu uygulamayı Bitcoin almak ve günlük işlemlerini yapmak için kullanabiliyorlar.

Square’in paylaştığı verilere göre bu uygulama şirkete yılın ilk çeyreğinde toplamda 528 milyon dolar gelir sağladı. Ve bunun 306 milyon dolarlık kısmı Bitcoin işlemlerinden, yani Bitcoin alan insanlardan geldi.

Square’in çeyreklik raporu

Square’in Cash uygulamasını büyük ölçüde bireysel yatırımcılar kullanıyorlar. Square’in Bitcoin satışları bariz bir şekilde arttığı için bireysel yatırımcılar artık daha fazla Bitcoin alıyorlar diyebiliriz.

Şimdi kurumsal yatırımcılara hitap eden Grayscale’in ilk çeyrekteki raporuna göz atabiliriz. Grayscale ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu’na (SEC) tabii olduğu için bu fonun mali raporlarına kolaylıkla erişilebiliyor. SEC’nin halka açık bir şekilde yayınladığı verilere göre Grayscale’in Bitcoin fonuna bu yılın ilk çeyreğinde 388.9 milyon dolar para girdi. Tıpkı Square’de olduğu gibi Grayscale’de de önceki çeyreklere kıyasla ciddi bir artış söz konusu. Hatta Grayscale daha önce bir çeyrekte hiç bu kadar fazla para toplamamıştı. Hal böyleyken kurumsal yatırımcıların da daha fazla Bitcoin aldıklarını söyleyebiliyoruz.

Grayscale’in ilk çeyrek raporu, Kaynak: SEC

Yarısı Bunlara mı Gitti?

Bitcoin’de 12 Mayıs’ta halving yapılacak ve madenciler günde 900 adet Bitcoin üretebilecekler. Fakat madenciler 2016’dan beri günde 1800 adet Bitcoin üretiyorlar. Dolayısıyla 1 Ocak-31 Mart 2020 tarihleri arasında toplamda hemen hemen 164 bin adet Bitcoin üretildiği sonucuna varabiliriz.

ListedReserve adlı bir kuruluş kısa süre önce sosyal medyadan ilginç bir paylaşım yaptı. Bu paylaşıma göre; Bitcoin’in yılın ilk çeyreğindeki ortalama fiyatı 8 bin dolar seviyesindeydi. Bu süreç içerisinde 164 bin adet BTC’nin üretilmiş olması toplamda (kabaca) 1.3 milyar dolarlık BTC üretildiği anlamına geliyor.

İlk çeyrekte Grayscale’in 388.9 milyon; Square’in ise 306 milyon dolar toplamış olması ise bu iki şirketin toplamda 694.9 milyon dolarlık Bitcoin geliri elde ettiği anlamına geliyor. Bu da ilk çeyrekte kazılan BTC’lerin toplam değerinin yarısına denk geliyor.

ListedReserve’ün bu noktada öne sürdüğü iddia ise şu: Madenciler genelde kazdıkları Bitcoinleri olabilecek en kısa süre içerisinde sattıkları ve Grayscale, Square gibi şirketler güncel olarak Bitcoin aldıkları için ilk çeyrekte kazılmış BTC’lerin %52’sinin bu iki şirket tarafından alındığı söylenebilir.

Kaynak: Twitter

İtirazlar Var

Yılın ilk üç ayı içerisinde üretilmiş olan BTC’lerin yarısının sadece iki şirket tarafından alınmış olması gerçekten mümkün görünüyor. Fakat sosyal medyadaki bazı kullanıcılar bu iddiayı pek doğru bulmuyorlar.

Twitter’daki John Carvalho adlı bir kullanıcıya göre bu şirketlerin aldıkları BTC’lerin tam olarak ne zaman kazıldıklarını bilmek pek mümkün değil. Dolayısıyla bu şirketlerin yeni üretilmiş BTC’leri aldıklarını söylemek de pek doğru olmayacaktır.

Fakat bazı kullanıcılara göre yılın ilk çeyreğinde üretilmiş BTC’lerin yarısının bu iki şirkete gidip gitmediğinin bir önemi yok. Çünkü yukarıdaki sayılar her halükarda gösteriyor ki bu iki şirket de Bitcoin alımını artırmış. Bu en azından hem kurumsal hem bireysel yatırımcıların eskisine kıyasla daha çok Bitcoin aldıkları anlamına geliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment