Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilik Devi, Bu Planla “Katlanarak” Büyümeyi Planlıyor

Core Scientific CEO Adam Sullivan, Bernstein araştırma ve aracı kurum firmasının analistleriyle yaptığı bir röportajda, şirketin AI veri merkezi hizmetleri aracılığıyla önümüzdeki birkaç yıl içinde “katlanarak” büyüyebileceğini belirtti.

Ancak bu büyüme, firmanın, mevcut müşterisi CoreWeave dışında gigawatt ölçeğinde AI veri merkezleri sunabilme yeteneğine bağlı. Sullivan, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde 500MW veya 1GW’lık yeni anlaşmalar imzalamak bizi 2,5 milyar dolarlık bir şirket olmaktan çıkarıp 25 ila 30 milyar dolarlık bir şirket haline getirebilir,” dedi.

Sullivan, yatırım bankacılığı geçmişine sahip olup 2023’ün Nisan ayında, Bitcoin fiyatındaki düşüş ve artan enerji maliyetleri nedeniyle yaşanan ayı piyasasının ortasında Chapter 11 iflas sürecine giren Core Scientific’e katıldı. Şirket, bu yıl Ocak ayında iflas sürecinden başarıyla çıktıktan sonra, AI Hyperscaler CoreWeave ile potansiyel olarak 3,5 milyar dolar değerinde gelir sağlayacak 12 yıllık bir anlaşma imzaladı.

Core Scientific, CoreWeave ile daha önce Ethereum GPU madenciliği üzerine çalışmıştı. Şirket, 2023 sonunda, Bitcoin madencilik tesislerini CoreWeave’in GPU veri merkezlerine dönüştürmek üzere anlaşmalar imzaladı. Sullivan, bazı Bitcoin madencilik cihazlarının satılabileceğini, ancak çoğunun diğer Core Scientific tesislerine yönlendirileceğini belirtti.

Sullivan, şirketin veri merkezi altyapısını rakiplerinden daha kısa sürelerde teslim etme konusunda kendisini farklılaştırdığını ifade etti. “Digital Reality, Equinix gibi rakipler üç ila beş yıl içinde altyapı sunabilirken, biz bu süreci üç yılın altında tamamlıyoruz,” dedi.

Diğer Bitcoin madencileri AI hizmetlerine girmemiş olsa da, Core Scientific bu alanda genişlemeye odaklanmış durumda. Şirket, halihazırda 1,2GW kontratlı kapasitesinin sadece 500MW’ını Bitcoin madenciliğine ayırmış durumda ve Sullivan, AI veri merkezi işinin daha yüksek gelir ve kâr marjları sunduğunu vurguladı.

Core Scientific, Bitcoin madenciliğinde sermaye verimliliğini artırmak için madencilik cihazlarının yenilenmesi yerine sadece hashboard’ları değiştirmeyi planlıyor. Şirketin amacı, en iyi sermaye getirisine sahip Bitcoin madencilik operasyonu olmak.

Bernstein analisti Gautam Chhugani, Bitcoin madenciliğinin bir hash oranı rekabeti olduğunu ve hash oranı büyümesine ayak uyduramazsanız değer kaybedeceğinizi belirtti. Sullivan, şirketin yeni altyapı inşa etmek yerine mevcut sahaları optimize ederek kârlılığı artırmayı hedeflediğini söyledi.

Bernstein, Core Scientific’i “üstün performans” olarak değerlendiriyor ve hisse fiyatı hedefini 17 dolar olarak belirtiyor, bu da şu anki 10 dolarlık piyasa değerinin yüzde 70 üzerinde.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!