Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Neden Hiçbir Zaman 0’a İnmez?

Bitcoin fiyatı ile ilgili bir tahmininiz varsa muhtemelen birbirinden keskin sınırlarla ayrılan iki temel kutbun içindesinizdir. Ya, Bitcoin’in devrimsel bir ekonomik teknoloji olduğunu belirtip Bitcoin fiyatlarının gelecekte yüz binlerce dolar olacağını iddia edersiniz, ya da Bitcoin’in bir balon olduğunu ifade edip fiyatın gelecekte sıfırlanacağı ve de herkesin batacağını.

Bu konuda analistler de hemen hemen aynı şekilde ikiye bölünmüş durumda ve herkes, kendisinin haklı çıkacağı konusunda bir o kadar emin.

Bitcoin Sıfır Dolar Olacak mı?

Belki de hiçbir zaman tahmin edilmeyecek şekilde, bu kadar kök salmış ve iyileşmiş bir ekonomik sistemi sorgulanır hale getiren bir ürünün, fiyatının ne yöne gideceğini tahmin etmek gerçekten de enteresan. Bir gün yükselip, bir gün düşebilir elbette fiyatlar ama, bu şeyin çakılacağını ve tam bir başarısızlık hikayesi olacak yer alacağını düşünen insanların bu konudaki kanıtları ne?

Örneğin Şubat ayında, Roubini Macro Associates firmasının kurucusu olan ve kripto para piyasasında olumsuz yorumlarıyla kendisine Dr.Doom denen Nouriel Roubini, Bitcoin 6 bin dolarlarda gezerken çok sert bir çıkış yapmış ve Bitcoin’in rezil rüsva olacağını belirtmişti.

Dr.Doom’a bu noktada beklediği destek Joe Davis’den gelirken, Vanguard’ın global ekonomisti Davis, Bitcoin için yüksek ihtimalle sıfır dolara kadar inecek yorumunu yapmıştı.

Ayrıca Goldman Sachs da, Bitcoin ve diğer kripto paralar için ‘net bir değeri yok’ açıklamasını yapmış ve yatırım araştırması departmanı başı Steve Strongin, gelecekte hepsi hemen hemen sıfır dolarlara yakın düzeylerde seyredecek demişti.

Genelde bunun gibi birçok örnek açıklama bulunabilir ancak bunların arkasındaki net fikir, genelde Bitcoin’in ve diğer kripto paraların birer manipülasyon aracı olduğu. Ancak hızla gelişen piyasa, bu yöndeki birçok iddiayı eskitmeyi başarırken, bunların başında ise lale çılgınlığı benzetmesi geliyor. Ancak piyasaların bu denli kan ağladığı dönemlerde bile, Bitcoin ve Blockchain kullanımının giderek artması, bu ifadeleri bir nevi geçersiz kılıyor.

Blockhain Devrimi

Bitcoin ve kripto paralar birer ekonomik fenomen olarak görülse de, aynı zamanda bu ürünler birer teknolojik ilerlemenin göstergesi ve bunu da Blockchain teknolojisine borçlular. Bu sayede birçok sektörde Blockchain ve Bitcoin kullanımı giderek artıyor.

Birçok üst seviye firmalar da bu yarıştan geri kalmıyor. Örneğin birçok büyük banka, kripto para masaları açmaya başladı bile. Bankalar bu fırsatı kaçırmak istemiyorlar çünkü müşterilerden gelen talep artık çok çılgın seviyelere ulaşmaya başladı.

Rand Merchant Bank’da CEO olarak görev yapan Farzam Ehsani, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bankalar Blockchain sandalına atlamak için çok istekli ancak birçoğu bu sandalın nereye gideceğini de bilmiyor ya da kestiremiyor. Ancak herkes, bunun heyecanının farkında ve bu güzel bir şey.”

Gerek Microsoft, IBM, Oracle ve Amazon gibi büyük şirketler, gerekse de bu işin hep engelleyici kısmında yer alan hükümetler de yavaş yavaş ikna olmaya başladı gibi. Örneğin Hollanda hükümeti geçtiğimiz günlerde Blockchain teknolojisinin kullanımı konusunda araştırma yapılmasını kararlaştırdı ve Hollandalıları daha birçok ülkenin de takip etmesi bekleniyor.

Bu noktada aslında süreç biraz ayrılıyor çünkü hükümetler ve kurumlar Blockchain konusunda çok istekli olmalarına karşın, kripto paralara ve özellikle Bitcoin’e aynı ilgiyi göstermiyor. Ancak bu ikisinin birbiri ile et ve tırnak gibi olduğu yönündeki görüşler de gayet etkili bir şekilde medyada yer alıyor. Yani, birçok büyük banka, üniversite, ülke ve finansal kurumlar Blockchain ile ilgili büyük adımlar atarken, bunu kripto para kullanmadan yapmaları ise şu aşamada pek mümkün görünmüyor.

Kullanılabilen Bir Para Birimi

Cornell Üniversitesi’nde çalışan Türk profesör Emin Gün Sirer, yaptığı açıklamda kripto paraların tamamen ortadan kaybolmasının ne kadar zor olduğuna değinerek şunları söyledi:

”Bu teknolojilerin baya güçlü olduğunu görüyoruz. Birçok insan bu teknolojiye büyük bir saygı ve sevgi duyuyor. Özellikle de Bitcoin’e. Bunun sonucu olarak oluşan markaya da büyük bir teveccüh var ki bu çok uzunca bir süre devam edecek. Her zaman Bitcoin’in etrafında, onun neler yaptığını takip eden insanlar olacak.”

Btc

Bitcoin fiyatı ile Google aramaları arasındaki ilişkiyi gösteren grafik.

Satoshi döngüsü olarak da nitelendirilen, Bitcoin fiyatı arttıkça Google aranmalarıının da artması döngüsü ile ilgili olarak da Türk profesör, şunları söyledi:

”Bir şeyler belki olabilir, bir hard fork ya da başka bir şey. Ancak işin önemli kısmı, her zaman bir Bitcoin markası ve onun etrafında toplanan insanlar olacak.”

Durdurulmaz Bir Güç

Kullanım alanı arttıkça ve genişledikçe artık Bitcoin ve Blockchain’i geride bırakıp gitmek, imkansız bir hal almaya başladı. Hatta bazı görüşlere göre Bitcoin, basit bir hisse senedi ya da şirketten çok daha güçlü. İnsanlar Bitcoin’i genelde hisse senedine benzetip riskli bulur ve yatırım yapılmaması gerektiğini öğütler ancak bu kıyas da yanlış. Çünkü Bitcoin’in arkasında bir grup, bir ekip ya da bir insan yok. Olay, tamamen merkeziyetsiz bir sistem olması.

Bitcoin’i yasaklamaya çalışan Çin gibi ülkeler de olayın farkında. Bu suyun önünde durmak çok güç. İşte bunun farkında olan bazı insanlar da bu sefer Blockchain ve Bitcoin’i ayırmaya çalışıyor çünkü Bitcoin hadi neyse ama, Blockchain’in tek bir hatasını dahi bugüne kadar kimse bulabilmiş değil.

Blockchain teknolojisinin kullanımının artması noktasında çalışan bir firmanın kurucusu olan Jehan Chu, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

”Bitcoin asla sıfıra inmez çünkü bu ürün, değer kaybeden para birimlerine ve efektif olmayan ekonomilere karşı tam bir çıkış yolu. İnsanlar bu yüzden Bitcoin’e hep yatırım yapmaya devam edecekler.”

Yavaş Yavaş Geliyorlar

Bitcoin, diğer kripto paralar ve Blockchain, yavaş yavaş ama kendinden emin bir şekilde, yayılmaya devam ediyor. Giderek güçlenen bu ürünlerin yok sayılması artık bir o kadar zorlaşmış durumda.

Düzenleyici kurumlar aslında denedi ancak artık onlar da, kripto paraların tamamen devre dışı bırakılmayacağının farkındalar ve o sebeple de artık kripto paraları yasaklamak yerine onlarla çalışma yoluna gidiyorlar. Bu da geleneksel sektörlere kripto paraların eşsiz dünyasına girme şansını sağlıyor ve her gün daha fazla işletme ve sektör, bu piyasaya girmeye başlamış durumda.

Bu sistemin merkeziyetsiz oluşu, özerk yapısı ve daha birçok özelliği, Bitcoin’e kendine has özellikler kazandırıyor ve bunları geride bırakıp yok saymak, artık neredeyse imkansız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment